Сторінкифуерг

пʼятниця, 31 березня 2023 р.

Стефанішина обговорила з делегацією ЄС підтримку України на шляху євроінтеграції

Віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина обговорила з делегацією Комітету ЄС з питань політики та безпеки на чолі з його головою Дельфіною Пронк підтримку України на шляху до членства в Європейському Союзі.
        Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал, участь у зустрічі взяли посли всіх 27 країн-членів ЄС та посол ЄС в Україні.

Німеччина розглядає модернізацію української ГТС для транспортування водню - Міненерго

 Німеччина може зайнятися проєктами з модернізації української газотранспортної системи для транспортування водню. 
         Про це, як пише "Європейська правда", йшлося під час зустрічі міністра енергетики України Германа Галущенка з державним секретарем офісу федерального канцлера Німеччини Йоргом Кукісом, повідомила пресслужба Міненерго.

В уряді кажуть, що працюють з кожною державою ЄС, аби відкрити переговори про вступ

   Україна веде двосторонні переговори з країнами ЄС для оптимізації реформ та переконання держав-членів у необхідності розпочати переговори про вступ цього року.
       Про це виданню Euractiv розповіла віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина, повідомляє "Європейська правда".

Країни ЄС попередньо погодили торговельну лібералізацію з Україною ще на рік, – Bloomberg

 Термін чинної збігає в червні. 
      Держави Європейського Союзу попередньо підтримали продовження лібералізації торгівлі з Україною ще на рік. Про це з посиланням на обізнаних співрозмовників повідомляє Bloomberg.

У Польщі хочуть обмежити ввезення зерна з України. Що кажуть у Єврокомісії

 За словами прем'єра Польщі Матеуша Моравецького, в уряді планують розробити правила, які дозволять обмежити ввезення українського зерна до країни. У Єврокомісії заявили, що віддані подальшій підтримці України, однак імпорт українського збіжжя чинить тиск на сусідні країни, які фактично "завалені" українським зерном.
             Як пише RMF24, Моравецький зазначив, що під час останньої Європейської ради домовився "з прем’єр-міністрами кількох країн ЄС, які межують з Україною, передати листа президентці ЄК Урсулі фон дер Ляєн вимогою негайно вжити заходів, бо "це зерно сьогодні дестабілізує наш ринок".

Словаччина на порозі виборів

   Підсумки парламентських перегонів у сусідів важливі через Закарпаття як фактично єдиний безпечний регіон України
            Словаччина стала першою країною, яка передала Україні бойові літаки, а перед тим активно допомагала Україні у різних сферах. І хоча Україні активно допомагає також Польща, збереження Словаччини як провідного союзника є для України питанням найвищої ваги. Причиною є роль Закарпаття як фактично єдиного безпечного регіону України, а відтак — важливого гуманітарного вузла. Сусідня Угорщина має проросійські позиції, у Румунії свої інтереси та лежить вона на периферії ЄС та НАТО, а ось Словаччина — ідеальний міст на шляху України до євроінтеграції і єдиний сусід України, який належить до монетарного союзу ЄС — Єврозони.

На Західних Балканах створили об’єднання для зближення з ЄС, але без Сербії

    Країни Західних Балкан за винятком Сербії в середу оголосили про створення нової платформи – "Західнобалканської четвірки", мета якої полягає у повному узгодженні країн-учасниць зі спільною зовнішньою політикою і політикою безпеки ЄС.
                   Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

МВФ у п’ятницю прийме рішення щодо нової програми для України

  Виконавча рада МВФ збереться 31 березня в штаб-квартирі Фонду у Вашингтоні для розгляду питання щодо надання Україні нової програми розширеного фінансування EFF на понад $15 мільярдів.
         Про це йдеться в графіку роботи керівного органу МВФ, передає Укрінформ.

ЄС дозволив Україні продавати більше електроенергії

      Україна може відновити імпорт електроенергії, бо енергосистема працює з профіцитом потужності
       Об'єднана європейська енергосистема ENTSO-E погодила збільшення пропускної спроможності для постачань української електроенергії до Європи. Про це в середу, 29 березня, заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, пише LIGA.net.

ЄС планує перейти на цифрові шенгенські візи: заявки можна буде подавати онлайн

      У ЄС зробили крок до запровадження цифрової шенгенської візи - посли країн-членів Євросоюзу погодили мандат Ради ЄС на переговори щодо пропозиції про диджиталізацію візової процедури.
              Про це, як пише "Європейська правда", у середу повідомила пресслужба Ради Євросоюзу.

Стефанішина обговорила з послом Іспанії очікування від головування його країни у Раді ЄС

   Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина обговорила з послом Іспанії в Україні Рікардо Лопесом-Аранда Хагу порядок денний майбутнього головування Іспанії в Раді Євросоюзу.
    Про це йдеться у повідомленні на Євроінтеграційному порталі, передає Укрінформ.

Держави-члени ЄС погодились продовжити добровільне скорочення споживання газу на 15%

При цьому регламент зберігає можливість для Ради ЄС ініціювати обов’язкове скорочення споживання газу, якщо виникне така потреба.
         Рада ЄС досягла політичної згоди щодо пропозиції про продовження добровільного цільового показника скорочення споживання газу на 15% для держав-членів на один рік. 
            Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС. 

Міндовкілля почало оцінку природоохоронного законодавства на відповідність праву ЄС

 При Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів створили робочу групу, яка проведе первинну оцінку стану імплементації актів права ЄС у сфері захисту довколишнього середовища. 
          Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба міністерства 28 березня.

Вступ України в ЄС і НАТО гарантує безпеку Європи на десятиліття – Кулеба

 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в понеділок підкреслив, що вступ України до Європейського Союзу та Північноатлантичного Альянсу завершить переформування безпекової архітектури світу та гарантує безпеку європейського континенту на десятиріччя.
       Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу МЗС, Кулеба сказав на міністерському заході Адріатичної Хартії на запрошення очільника МЗС Північної Македонії Буяра Османі.

Україна виконала майже половину рекомендацій ЄС щодо запобігання корупції

 Рада Європи викреслила Україну з «чорного списку» країн, які руйнують протидію корупції
      Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) привітала прогрес у запобіганні корупції щодо членів парламенту, суддів та прокурорів в Україні. Про це йдеться в опублікованому звіті GRECO, пише «Європейська правда».

В Угорщині натякнули, що й надалі блокуватимуть рух України до ЄС через закон про освіту

Угорський уряд підтримав би членство України в ЄС лише за умови, якщо українці внесуть зміни до свого закону про освіту. Про це заявив керівник апарату прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш, передає УНН з посиланням на Telex.

вівторок, 7 березня 2023 р.

Україна веде онлайн-переговори з партнерами про продовження "зернової угоди" - Reuters

 Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи, спрямованої на те, щоб Київ міг продовжувати поставки зерна на світові ринки.
           Про це повідомило агентству Reuters у вівторок високопоставлене джерело в українському уряді, пише "Європейська правда".

У Раді Європи оцінили, що новий закон про медіа значною мірою відповідає директиві ЄС

 Експерти Ради Європи дійшли висновку, що новий закон про медіа значною мірою відповідає директиві ЄС і стандартам РЄ, але висловили при цьому низку рекомендацій для покращення.
       Як пише "Європейська правда", про це йдеться у висновку експертів Ради Європи.

Україна виконала всі рекомендації для переговорів про вступ до ЄС – Шмигаль

 Призначення директора НАБУ завершило формування антикорупційної інфраструктури України.
               Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що після призначення директора Національного антикорупційного бюро Україна виконала всі сім рекомендацій Єврокомісії, які були визначені під час отримання статусу кандидата.            Це може дати старт переговорам щодо вступу до Євросоюзу.
               Про це прем'єр-міністр написав у Telegram.

Мецола сподівається, що переговори про вступ України до ЄС розпочнуться цьогоріч

     Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола висловила сподівання, що переговори про членство України в Євросоюзі розпочнуться вже цього року.
             Про це вона заявила під час короткого спілкування із журналістами у Львові, передає кореспондент Укрінформу.

Євросоюз передасть Україні 5700 сонячних панелей

 Передані ЄС Україні сонячні панелі забезпечать електрикою школи, лікарні, пожежні частини
          Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про надання Україні партії сонячних панелей у кількості 5700 штук. Ці панелі здатні покрити 11 тисяч квадратних метрів дахів громадських будівель.
          «Росія навмисно б'є по українській енергетичній інфраструктурі. Ми працюємо з Україною задля відновлення електропостачання, ремонтуючи і відновлюючи пошкоджену інфраструктуру, а також розвиваючи відновлювану енергетику», – сказала фон дер Ляєн у відеозверненні.

Зеленський і Левітс підписали декларацію про підтримку Латвією вступу України до ЄС і НАТО

    Президент України Володимир Зеленський і Президент Латвійської Республіки Егілс Левітс підписали спільну декларацію про підтримку повноправної євроатлантичної інтеграції України.
            Підписання відбулося за підсумками переговорів двох лідерів у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Країни Заходу закликали ОАЕ припинити постачання електроніки до Росії

      Експорт електронних компонентів з ОАЕ до Росії у 2022 році зріс більш ніж усемеро.  
      Представники Сполучених Штатів, Євросоюзу та Великої Британії закликали Обʼєднані Арабські Емірати припинити експорт до Росії критично важливих товарів, які Москва може використати у військових цілях. 
              Про це повідомляє “Радіо Свобода” із посиланням на Financial Times.

Країни Заходу закликали ОАЕ припинити постачання електроніки до Росії

  Експорт електронних компонентів з ОАЕ до Росії у 2022 році зріс більш ніж усемеро.  
      Представники Сполучених Штатів, Євросоюзу та Великої Британії закликали Обʼєднані Арабські Емірати припинити експорт до Росії критично важливих товарів, які Москва може використати у військових цілях. 
              Про це повідомляє “Радіо Свобода” із посиланням на Financial Times.

Єврокомісія скасувала обмеження експорту саджанців яблуні, сливи та аличі з України

Європейська Комісія прийняла регламенти про скасування обмежень експорту садивного матеріалу яблуні, сливи та аличі з України до країн Європейського Союзу.
  Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Країни ЄС створюють альянс для розвитку атомної енергетики в Європі

 11 країн Євросоюзу підписали у Стокгольмі декларацію з метою підтвердити своє прагнення зміцнювати європейське співробітництво в галузі атомної енергетики.
        Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Euractiv.

Міністерства та відомства мають провести самоаудит до кінця червня - Шмигаль

 Міністерства та ЦОВВ мають до 30 червня 2023 року провести самоаудит щодо дотримання українського законодавства на предмет його відповідності європейським стандартам, а до 30 серпня подати уряду звіт.
  Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду у вівторок, передає кореспондент Укрінформу.