Сторінкифуерг

пʼятниця, 31 березня 2023 р.

У Польщі хочуть обмежити ввезення зерна з України. Що кажуть у Єврокомісії

 За словами прем'єра Польщі Матеуша Моравецького, в уряді планують розробити правила, які дозволять обмежити ввезення українського зерна до країни. У Єврокомісії заявили, що віддані подальшій підтримці України, однак імпорт українського збіжжя чинить тиск на сусідні країни, які фактично "завалені" українським зерном.
             Як пише RMF24, Моравецький зазначив, що під час останньої Європейської ради домовився "з прем’єр-міністрами кількох країн ЄС, які межують з Україною, передати листа президентці ЄК Урсулі фон дер Ляєн вимогою негайно вжити заходів, бо "це зерно сьогодні дестабілізує наш ринок".

                     Розробку відповідних правил, які дозволять обмежити надходження українського зерна до Польщі, має підготувати віцепрем’єр-міністр і міністр сільського господарства Генрик Ковальчик.
                      "Я доручив дуже швидко розробити правила, які дозволять не тільки ліквідувати частину зерна, яке накопичилося в Польщі, тобто продавати його в Північну Африку, на Близький Схід, куди це зерно мало потрапити, а також дозволять обмежити вплив українського зерна на Польщу. Це зерно сьогодні дестабілізує наш ринок", — сказав Моравецький.
                      Він пояснив, що в листі, адресованому Єврокомісії, пропонуються "всі можливі заходи, включаючи квоти, захисні мита, різні положення, які б обмежували імпорт на основі країни призначення імпорту, якою в цьому випадку була б Польща".
                 Водночас Моравецький додав, що не пропонує створювати перешкод для транспортування зерна через польську територію до Гданська, а звідти далі в Африку та на Близький Схід чи в інші країни світу.
               Прем’єр зазначив, що розуміє необхідність допомагати Україні, але зернове питання стало великою проблемою для польських фермерів.
                 30 березня Євросоюз схвалив допомогу в розмірі майже 30 млн євро для польських фермерів (29,5 млн євро), які зазнали збитків через надмірний імпорт зерна з України, повідомляє RMF24. Це пакет допомоги з кризового резерву на суму 56 мільйонів євро. Окрім Польщі, допомогу отримають також Болгарія та Румунія.
              Водночас у Єврокомісії зазначили, що ЄК віддана подальшій підтримці України і посилювати її торгівлю, яка сильно постраждала через війну, однак через наплив українського збіжжя страждають фермери сусідніх з Україною держав.
             "Комісія повністю віддана подальшій підтримці України. Саме тому ми запровадили шляхи солідарності. Водночас ми розуміємо, що цей додатковий імпорт з України чинить певний тиск на ланцюги постачання агропродовольчої продукції, зокрема, у країнах, що межують з Україною та які фактично “завалені” імпортом з України", — сказала вона.
                За словами речниці ЄК, надмірна пропозиція зерна впливає на зниження попиту, збільшення вартості зберігання і зниження місцевих цін на збіжжя.
                  "Тому 20 березня Європейська комісія внесла пропозицію щодо першого пакету заходів підтримки в рамках сільськогосподарського резерву, щоб допомогти тим фермерам, на яких вплинув імпорт з України. Цей пакет сьогодні схвалили. Тож він буде реалізований швидко. Ми зараз розмірковуємо про другий крок заходів. Ми поки що не маємо жодних деталей, тому що проводимо внутрішній аналіз", — сказала вона.
                Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, заблокувала свої порти у Чорному морі після повномасштабного вторгнення РФ і була змушена шукати альтернативні маршрути постачання через Польщу та Румунію.
                 Протягом 2022-го Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.
                Видання зазначає, що за оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.
                  Що відомо про постачання українського зерна через Польщу та Румунію
28 березня стало відомо, що Румунія і Польща ведуть переговори з Європейською комісією щодо механізмів відстеження експорту українського зерна, щоб гарантувати, що місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту.
               Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, заблокувала свої порти у Чорному морі після повномасштабного вторгнення РФ і була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.
                 Протягом 2022-го Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на їхніх ринках спричинила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.
                 За оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.
                   Що відомо про "зернову угоду"
              22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.
                   29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.
                     2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".
                     17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.
             18 березня міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угоду продовжили на 120 днів.

Немає коментарів:

Дописати коментар