Сторінкифуерг

понеділок, 15 липня 2019 р.

Рим через сміттєву кризу планує вивозити відходи до інших країн ЄС


Італія, шукаючи виходу з нинішньої сміттєвої кризи в Римі, планує вивозити тисячі тонн сміття до Швеції та інших країн ЄС.
Сміттєві проблеми Рима почалися ще в 2013 році, коли європейська влада розпорядилася скоротити найбільше в місті сміттєзвалище, заявивши, що воно не відповідає європейським стандартам з поводження з відходами.
 
         Труднощі посилилися, коли сміттєспалювальні та сміттєпереробні заводи на околицях Рима закрили на ремонт, а заводи, що залишилися, працювали на повну потужність. Повномасштабна криза почалася після того, як місцеве сміттєзбиральне підприємство АМА вирішило зупинити збір відходів.
         В кінці червня уряд регіону Лаціо випустив попередження про загрозу для здоров’я жителів через відсутність збору сміття і незвичайної спеки. 5 липня регіональний уряд видав адміністративний наказ, який дозволив АМА використовувати всі заводи в регіоні та залучати екстрені ресурси для збору сміття столиці протягом семи днів.
         Ситуація дещо покращилася, однак якщо проблема збору сміття здається тимчасово вирішеною, труднощі з утилізацією відходів зберігаються. "У середньостроковій перспективі ми ведемо переговори з іншими державами-членами ЄС про доставку надлишків відходів за кордон", - заявив міністр навколишнього середовища Італії Серджіо Коста.
         Тисячі тонн сміття планують відправляти в Стокгольм і Гетеборг, де сміття буде спалюватися для виробництва енергії. Переговори ведуться і з Болгарією, куди сміття можна доставити поїздом в найближчі тижні.
         Інші варіанти, що розглядаються - Португалія, Кіпр та Австрія. Міністр навколишнього середовища Серджіо Коста, член руху "П'яти зірок", заявив, що вивіз сміття за кордон — це проміжне рішення, яке триватиме 2-3 роки, поки не будуть побудовані нові заводи з перероблення відходів.
        Проте, в найближчому майбутньому ніяких нових заводів або звалищ будувати не планують, а це означає, що залежність Рима від інших країн щодо обробки відходів, ймовірно, збережеться, пише видання.


Немає коментарів:

Дописати коментар