Сторінкифуерг

вівторок, 12 листопада 2019 р.

У Німеччині відзначають 30-ту річницю падіння Берлінського муру



У Німеччині сьогодні відзначають 30-ту річницю падіння Берлінського муру.
Як повідомляє Deutsche Welle, падінням Берлінського муру 9 листопада 1989 завершилася "холодна війна" між диктатурами та демократіями, але основні передвісники цього відбувалися за межами Німеччини - у Польщі, Угорщині та СРСР.
Берлінський мур був головним символом розділу світу на Схід і Захід, боротьби між комунізмом і капіталізмом. Він був збудований 1961 рока тоталітарною Німецькою Демократичною Республікою (НДР). Західний Берлін був оточений 155-кілометровою стіною з бетону та колючого дроту, але люди все одно могли безперешкодно всюди подорожувати. Західний Берлін, таким чином, був острівцем свободи посеред території комуністичної НДР.

Для більшості східних німців такий близький Захід десятиліттями залишався бажаним і недосяжним. Ситуація кардинально змінилася ввечері 9 листопада 1989 року після того, як під час наживо трансльованої прес-конференції у східному Берліні був оголошений новий закон про пересування. Згідно із цим законом, усі поїздки на Захід були дозволені. Тисячі людей рушили в напрямку по-військовому оснащених прикордонних пунктів у центрі Берліна, які за кілька годин дійсно були відкриті.
Фото сповнених радості людей в уже більше не розділеному Берліні розповсюдились всім світом. Вони символізували фактичний кінець поділу Німеччини. Трохи менше ніж через рік - 3 жовтня 1990 року - Німеччина, політично розділена з кінця Другої світової війни, святкувала своє возз'єднання. Можливою ця подія світового історичного масштабу стала лише тому, що згоду на це дали чотири країни-переможниці війни: демократичні західні союзники - США, Велика Британія та Франція, а також СРСР.
Урочистості з нагоди ювілею падіння Берлінської стіни в Німеччині тривають ще від 4 листопада і закінчаться 10-го.
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель в інтерв'ю тижневику Spiegel назвала падіння Берлінської стіни "моментом щастя", пише ТСН.
"Для мене 9 листопада 1989 було і залишається моментом щастя в німецькій історії. Так багато людей в НДР між 1949 і 1989 роками мріяли про свободу, і раптово ми змогли відкрито говорити про це! Ми змогли підняти наш голос. І сьогодні кожен також може підняти свій голос", - розповіла Меркель.
Канцлер також зазначила, що "для східних німців конкретного покоління життя з мирною революцією стала вільною, але не завжди більш простий".
"Мені також відомо, що, крім успішних регіонів, є і такі, в яких порожніють села, тому що діти і внуки виїхали. Проте, сьогодні, 30 років по тому, потрібно ясно сказати - навіть якщо є невдоволення суспільним транспортом, медичним обслуговуванням, діями держави або власним життям, це не дає права на ненависть і презирство до інших людей або навіть до насильства. Толерантного ставлення до такої поведінки бути не повинно", - додала канцлер.


Немає коментарів:

Дописати коментар