Сторінкифуерг

вівторок, 3 серпня 2021 р.

Північна Македонія визначила "червоні лінії" в перемовинах з Болгарією для вступу в ЄС

Північна Македонія визначила "червоні лінії" в перемовинах з Болгарією / European Western Balkans

        Парламент Північної Македонії схвалив резолюцію про "червоні лінії" для уряду країни у перемовинах з Болгарією. Все тому, що країна блокує інтеграцію Скоп'є у Євросоюз різними вимогами.
           Резолюцію підтримали 95 парламентарів. Проти був лише один чиновник, а ще один утримався від голосування.
            Деталі резолюції
        Парламент вимагає, щоб уряд Північної Македонії вів перемовини з Болгарією для розблокування євроінтеграції. Це має відбуватися на принципах рівноправності та з обов'язковим дотриманням міжнародного права.
        Резолюція вимагає поважати "автохтонність македонського народу та його історичну, мовну та релігійну спадщину", "існування македонської мови з її діалектами" та македонську ідентичність.
      Зверніть увагу! Аби висловити солідарність, документ підтримали також етнічні албанські партії. Вони сподіваються, що після цього жесту інші політсили погодяться вказати албанців у конституції як народ-співзасновник країни.
            Вступ Північної Македонії в ЄС: головне
       Спершу шлях Північної Македонії до ЄС багато років блокувала сусідка Греція. Приводом для розбіжностей була колишня назва держави – Македонія. Мовляв, Скоп'є краде назву історичної області Греції. Тому країні довелося змінити назву на Республіка Північна Македонія.
         Тепер проти євроінтеграції виступає Болгарія. Софія вважає мову свого сусіда діалектом болгарської мови, хоча і визнає, що вона була змінена під сербським впливом в Югославії після 1947 року.
      Через це блокуються перемовини і для Албанії. Адже ЄС наполягає, що питання цих двох країн потрібно розглядати разом.

Немає коментарів:

Дописати коментар