Сторінкифуерг

четвер, 15 червня 2017 р.

15 червня 1954 року засновано УЄФА

Союз європейських футбольних асоціацій (UEFA, фр. Union Européenne de Football Association, в українській транслітерації УЄФА) - адміністративний орган який керує футбольними асоціаціями в Європі, хоча кілька держав-членів частково або повністю розташовані в Азії.
УЄФА було засновано 15 червня 1954 року в Базелі, Швейцарія після консультацій між італійськими, французькими і бельгійськими асоціаціями.
Європейський футбольний союз спочатку налічував 25 членів; це число подвоїлося до початку 1990-х років. Членство в УЄФА здебільшого збігається з визнанням в якості суверенної країни в Європі, хоча є й винятки. Деякі держави (Монако і Ватикан) не є членами.
Це одна з шести континентальних конфедерацій ФІФА, причому найбільш впливова й багата. Майже всі найсильніші футболісти світу грають у Європі через те, що саме в ній найбільші зарплати, особливо в АнгліїІспаніїНімеччиніІталії та Франції. Також УЄФА представляють багато сильних збірних світу, що визначає велике представництво країн цієї конфедерації на світових першостях: так, з 32 команд на чемпіонаті світу 2014 року УЄФА представляли 13. УЄФА складається з 55 членів національних асоціацій.

УЄФА представляє національні футбольні асоціації Європи, проводить національні та клубні змагання, включаючи Чемпіонат ЄвропиЛігу чемпіонів УЄФАЛігу Європи УЄФА і Суперкубок УЄФА та розподіляє прибутки від реклами й трансляції на цих змаганнях, а також контролює грошові призи, регламент і права ЗМІ.

До 1959 року головний штаб розташовувався у Парижі, а потім в Берні. У 1995 році штаб-квартира УЄФА була переведена в НьонШвейцаріяАнрі Делоне був перший генеральний секретар, а Еббе Шварц - першим президентом. Нинішнім президентом є колишній президент Футбольної асоціації Словенії Александер Чеферін, який був обраний сьомим президентом УЄФА на 12-му Надзвичайному конгресі УЄФА в Афінах у вересні 2016 року і автоматично став віце-президентом ФІФА.

Немає коментарів:

Дописати коментар