Сторінкифуерг

понеділок, 30 жовтня 2017 р.

Саміт Східного партнерства


Інформація для ЗМІ
5-й Саміт Східного партнерства проходитиме в Брюсселі (в будівлі «Європа» (Europa building)) 24 листопада 2017 року.
Голови держав та урядів країн-членів ЄС та шести країн Східного партнерства обговорюватимуть майбутню співпрацю. Вони також оцінять результати, досягнуті з моменту проведення останнього саміту в Ризі у 2015 році, та розглянуть відчутні вигоди, які отримали громадяни шести країн-учасниць Східного партнерства.
З метою підтримки підходу до розвитку Східного партнерства, який є більш орієнтованим на результат, ЄС визначив 20 ключових завдань на період до 2020 року, а також проміжні цілі, що мають бути досягнутими до саміту, що пройде в Брюсселі.
З метою досягнення цих цілей, співпраця охоплює чотири ключові пріоритетні напрями, погоджені на Саміті Східного партнерства в Ризі у 2015 році:
Зміцнення економіки: економічний розвиток та розширення ринкових можливостей;
Ефективне державне управління: зміцнення інститутів та належне управління;
Посилення взаємодії: посилення взаємодії, енергоефективність, навколишнє середовище та боротьба з наслідками зміни клімату;
Розвиток суспільства: підвищення мобільності та розширення контактів між людьми.
В усіх сферах увага також приділяється структурованій взаємодії з ширшим колом організацій громадянського суспільства, розвитку гендерної рівності та боротьбі з дискримінацією, а також забезпеченню більш прозорих та індивідуалізованих стратегічних комунікацій.

Ключові додаткові заходи
Східне партнерство не обмежується лише відносинами між урядами. Молодь, представники місцевого самоврядування, громадянське суспільство, ЗМІ, підприємства та інші зацікавлені сторони беруть активну участь у спеціалізованих додаткових заходах.
Ці заходи організовуються на полях саміту впродовж всього року в рамках головування Естонії в Раді ЄС.
·        3-й Молодіжний форум Східного партнерства проходив у Варшаві 22-23 червня 2017 року. 300 учасників взяли участь в обговоренні питань щодо активної громадянської позиції та участі молоді в процесах ухвалення рішень. Вони ухвалили низку рекомендацій щодо молодіжної політики.
·        Конференція регіональних та місцевих органів влади країн Східного партнерства  (CORLEAP) провела свою щорічну зустріч у Брюсселі 12 вересня. Учасники заходу зосередили свою увагу на важливості посилення зв’язків з місцевими органами влади в країнах Східного партнерства.
·        2-га Медіа-конференція Східного партнерства пройшла в Києві 13 вересня 2017 року. Учасники заходу обговорили актуальні питання та потреби розвитку ЗМІ та професійної журналістики. В заході взяли участь понад 350 учасників, що підтвердило масштабність проблем щодо свободи висловлювання, з якими стикаються ЗМІ.
·        Конференція з питань електронного партнерства країн Східного партнерства пройшла в Таллінні 4 жовтня 2017 року. На заході було представлено позитивні результати, досягнуті у сфері розвитку електронного урядування в країнах Східного партнерства. Учасники конференції також проаналізували наявну ситуацію в регіоні та розглянули шляхи подальшого розвитку. Спеціально для цього заходу було підготовлено звіт щодо безпеки кіберпростору та електронної демократії в країнах Східного партнерства.
Ситуаційний огляд: безпека й захищеність кіберпростору та електронна демократія в країнах Східного партнерства (англійською мовою)
·        Молодіжна конференція ЄС проходила в Таллінні 23-26 жовтня 2017 року. В заході вперше взяли участь дванадцять молодих людей з країн Східного партнерства. Вони приєдналися до близько 250 представників молоді та урядових структур, щоб окреслити питання, що є найбільш актуальними для молодих людей Європи сьогодні, а також обговорити заходи, які можна вжити з метою вирішення таких питань.
·        Конференція громадянського суспільства Східного партнерства проходила 25-26 жовтня 2017 року, одночасно з 9-ою Щорічною асамблеєю Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. В рамках заходу було розглянуто питання налагодження відносин між урядом та громадянським суспільством, розвитку демократичного державного управління, боротьби з дезінформацією та застосування електронних рішень.

·        Бізнес-форум Східного партнерства проходив 26-27 жовтня 2017 року в Таллінні. Учасники заходу обговорили способи перегляду й переосмислення процесів урядування та створення основи для розвитку цифрової економіки. Також було розглянуто питання транскордонної торгівлі, логістики, електронної комерції та фінансування міжнародного підприємництва. В заході взяли участь понад 500 бізнес-лідерів, політиків та представників державних органів влади з держав-членів ЄС та країн Східного партнерства.
На полях цього заходу було підписано угоду між ЄС та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Це дозволить ЄІБ вперше надати позики в національній валюті в Україні. ЄІБ та Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ) також підпишуть ще три гарантійні угоди з місцевими банками за підтримки ЄС. Метою таких заходів є вирішення нагальних потреб підприємництва Грузії, Молдови та України.

Що таке Східне партнерство?
Східне партнерство (СП) – це спільна ініціатива, в якій беруть участь Європейський Союз, держави-члени ЄС та шість східних країн-партнерів ЄС: Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна.
Європейську політику сусідства (ЄПС) було розроблено у 2004 році як рамкову програму відносин ЄС з його сусідніми країнами. Східне партнерство було створено як спеціальний Східний вимір ЄПС, який містить напрями як двосторонньої, так і багатосторонньої співпраці.
Загальна рамкова програма, що визначає відносини між ЄС та його шістьома східними країнами-партнерами, регулюється відповідними двосторонніми угодами, такими як Угоди про асоціацію, а також Порядками денними асоціації та Пріоритетами партнерства.
Підписання Угод про асоціацію та Угод про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі у 2014 році вивело відносини між Євросоюзом та Грузією, Республікою Молдова та Україною на новий рівень. Мета цих угод полягає в зміцненні політичної асоціації та економічної інтеграції. Вони передбачають проведення значних реформ, спрямованих на наближення країн-партнерів до ЄС через адаптацію їхнього законодавства та стандартів до законодавства й стандартів ЄС. Особливо важливим є те, що вони спрямовані на відчутне покращення життя громадян. Яскравим прикладом є лібералізація Євросоюзом  візового режиму для Грузії та України, де безвізовий режим набув чинності у 2017 році, після Республіки Молдова, де безвізовий режим повчав діяти у 2014 році.
В результаті перегляду ЄПС у 2015 році, в якому підкреслювалася важливість відповідальності за результат та диференціації політики, почав застосовуватися більш індивідуалізований підхід до відносин з Вірменією, Азербайджаном та Білоруссю. Зокрема, ведуться переговори з Вірменією щодо підписання нової  Угоди про всеохопне та розширене партнерство, відповідно до якої в політичній та економічній співпраці з ЄС будуть братися до уваги інші міжнародні зобов’язання Вірменії. Євросоюз також веде переговори щодо укладення нової Рамкової угоди з Азербайджаном, в якій буде краще відображено наші відповідні інтереси та цінності. Окрім цього, ЄС поглиблює стратегічно важливі зв’язки з Білоруссю через здійснення ретельно продуманих взаємних кроків.

Фінансова співпраця
Впродовж 2014-2020 років Європейський інструмент сусідства (ЄІС) є ключовим фінансовим інструментом ЄС для співпраці з країнами Східного партнерства. Впродовж 2014-2017 років країни-партнери вже отримали значну користь від 2,8 мільярдів євро загалом, виділених Євросоюзом.
З метою забезпечення реалізації пріоритетних напрямів політики Східного партнерства, розробляються на основі інклюзивного підходу нові багаторічні рамкові програми допомоги на період 2017/2018-2020 років між ЄС, державами-членами ЄС та його шістьома країнами-партнерами. Вони виконують роль робочих планів, що визначають діяльність до 2020 року, та охоплюють чотири пріоритетні напрями розвитку Східного партнерства.

Детальніше: https://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/34683/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D1%96%D1%82-%D1%81%D1%85%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2_uk


Немає коментарів:

Дописати коментар