Сторінкифуерг

середу, 1 листопада 2017 р.

3D-друк металу, автономні будинки та газифікація відходів: програма ЄС Горизонт 2020 підтримує українських новаторів

У рамках співпраці в галузі досліджень та розробок із Європейським Союзом Україна бере участь у програмі Горизонт 2020.


 Це найбільший європейський фонд досліджень із загальним бюджетом близько 79 млрд євро на період 2014-2020 років. Після приєднання України до Горизонту 2020 у березні 2015 року ряд вітчизняних дослідницьких компаній залучили європейське фінансування для своїх передових розробок.
Підприємство “Червона хвиля”, яке займається розробкою електронно-променевих технологій виробництва металу, входить до переліку історій успіху Горизонту. У 2017 році компанія отримала грант Горизонту на суму 50 000 євро для розробки технології 3D-друку металу - xBeam. Вона дозволить виробляти металеві частини унікальної складності та оптимальної товщини з високою продуктивністю та точністю. Таке рішення значно знижує витрати виробництва, порівняно з існуючими 3D-металевими принтерами. Розробники вважають, що їхня технологія 3D-друку xBeam особливо знайде використання в аерокосмічній, медичній, автомобільній та машинобудівній галузях, а також в науково-дослідній та дослідницькій роботі. Наразі Червона Хвиля продовжує вдосконалювати свою розробку для виходу на світові ринки.
Окрім 3D-друку деталей з металу, українцям також вдалося друкувати на 3D-принтері будинок незалежний від енерго- та водопостачання, а також із власною системою опалення. Вмонтовані сонячні електрогенератори, водопостачання з фільтрацією води та водовідведення роблять будинок повністю автономним. Українська компанія PassivDom придумала технологію 3D-друку розумного будинку, який також не забруднює навколишнє середовище викидами СО2. ЄС підтримав цю інноваційну розробку фінансуванням Горизонту. Автори розробки вважають, що в майбутньому їхня технологія може допомогти вирішити світові проблеми, такі як глобальне потепління або нестача житла в країнах, що розвиваються, та в районах конфлікту.
Грант від Горизонту також виграла вітчизняна технологія переробки відходів, розроблена Інститутом екології людини - ІНЕКО. Компанія вигадала економічно ефективне рішення утилізації небезпечних відходів шляхом газифікації з мінімальними викидами шкідливих речовин та впливом на навколишнє середовище. ІНЕКО розглядає застосування свого винаходу для переробки відходів в медичній сфері (наприклад, медичні установи, фармацевтичні компанії, нафтохімічні заводи тощо). Це допоможе зменшити забруднення навколишнього середовища та виробляти альтернативну енергію завдяки отриманому синтетичному газу.
Незважаючи на такі яскраві приклади українських учасників програми Горизонт 2020, експерти стверджують, що Україна не використовує свій потенціал. За час приєднання до Горизонту в 2015 році, лише 6 вітчизняних компаній отримали гранти Інструменту МСБ.
У 2015 і 2016 роках від України подавалося в середньому п’ять компаній за квартал. Зараз ситуація дещо покращилася: в першому та другому кварталі 2017 р. подавалися в середньому двадцять п’ять компаній, а в третьому - вже сорок. Хоча для України це все ж невелика цифра. Для прикладу, найактивніші країни-учасниці подали в рази більше заявок: Італія (340). Іспанія (338), Великобританія (129), Франція (112). Із 2079 поданих проектів у вересні цього року, фінансування отримало 119 підприємств.
У той же час, Україні слід думати про створення сприятливих умов, щоб утримати своїх найкращих новаторів у країні та взяти якнайбільше вигоди від участі у програмі Горизонт 2020.
Наразі Україна має знижку в 95% на участь у Горизонті 2020, що дозволяє повною мірою отримувати переваги від програми. Але рано чи пізно країні доведеться сплачувати повний членський внесок. Це може зумовити ситуацію, коли Україна платитиме значно більше, ніж буде отримувати фінансування від Горизонту 2020. Більш того, сплачуючи свій внесок за участь у програмі Горизонт, Україна таким чином фінансуватиме країни-члени ЄС коштами українських платників податків; це може створити ситуацію, коли лабораторії країн ЄС “перехоплюватимуть” передових вітчизняних новаторів. Щоб уникнути подібного розвитку подій, Україні сьогодні варто реформувати свою науково-дослідну систему, зробивши її привабливою для найкращих вітчизняних талантів.
Щоб отримати консультацію щодо участі у програмі Горизонт 2020, відвідайте Національні контактні пункти в Україні.
Серед нещодавніх переможців програми Горизонт 2020 за Інструментом малого та середнього бізнесу також від України:
Український старт SolarGaps, який винайшов енергогенеруючі розумні жалюзі
Приватне підприємство «Домініон», яке розробило технологію локального 3D друку довгих труб з поліетилену із стільниковими стінками великого діаметру



Більше про можливості програми Горизонт 2020:
Загальний огляд програми: https://www.youtube.com/watch?v=CimJI88c4fE

Список проектів Горизонт 2020: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-sections-projects



Немає коментарів:

Дописати коментар