Сторінкифуерг

суботу, 27 січня 2018 р.

В Євросоюзі вимагають від України реформи обленерго

Секретаріат Енергетичного співтовариства почав розгляд питання про недостатнє проведення Україною, а також Албанією, Боснією і Герцеговиною реформи, яка полягає в поділі функцій регіональних енергопостачальних компаній (обленерго), що має сприяти створенню конкуренції на роздрібному ринку електроенергії. Повідомлення про ініціювання розгляду цього питання опубліковано на сайті енергетичного співтовариства.
«Секретаріат Енергетичного співтовариства ініціював попередню процедуру врегулювання проблеми щодо Албанії, Боснії і Герцоговини та України за те, що ці країни недостатньо проводять процедуру анбандлингу (поділу сфер діяльності - УНІАН) компаній-операторів розподільчих мереж», - йдеться в повідомленні. Секретаріат також вважає, що ці країни не впоралися із завданням з виконання їх зобов'язань згідно з Договором про Енергетичне співтовариство.

Згідно з повідомленням, ці країни, включаючи Україну, не прописали вимоги Третього енергетичного пакета в національному законодавстві і не вжили заходів для імплементації процесу анбандлингу на практиці. «Оператори електричних розподільних мереж трьох країн досі виконують функції постачальника електроенергії і компанії, яка відповідає за її розподіл», - повідомили в Секретаріаті, додавши, що, розділивши види діяльності обленерго, споживачі зможуть отримати великий вибір постачальників електроенергії, що дозволить поліпшити послугу електропостачання і дати можливість отримувати її за справедливою ціною.
Як повідомляв УНІАН, у середині квітня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон «Про ринок електроенергії». Передбачається, що цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини. Цей закон також передбачає обов'язковий поділ всіх обленерго на дві компанії: одна буде займатися розподілом електроенергії та експлуатацією електромереж, а друга – постачанням електрики. Виконуючи цю норму, в середині листопада минулого року акціонери енергопостачальної столичної компанії «Київенерго» прийняли рішення про розподіл своєї компанії.


Немає коментарів:

Дописати коментар