Сторінкифуерг

четвер, 5 вересня 2019 р.

Група депутатів Європарламенту просить Зеленського не видавати Росії підозрюваного у причетності до трагедії МН-17


Депутати Європейського парламенту написали лист президенту України Володимиру Зеленському з проханням не виконувати прохання Москви видати в рамках обміну полоненими українського громадянина Цемаха, підозрюваного в причетності до трагедії МН17. Свій підпис поставили 40 політиків.
Відповідний лист розміщено на сайті ініціатора, депутата Каті Пірі (Нідерланди, група Прогресивного Альянсу Соціалістів і Демократів).
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Цемах - колишній командир проросійськими силами протиповітряної оборони на неконтрольованій державою території так званої "Донецької народної республіки" і є ключовим підозрюваним в трагедії пасажирського рейсу MH17, збитого 17 червня в східній Україні з російської ракети БУК", - йдеться в листі.
Політики зазначають, що важливо, аби Цемах дав свідчення Об'єднаній слідчій групі, що має "велике значення для ефективного судового переслідування країн-учасниць."
"Цемах є громадянином України і перебуває під вартою. Резолюція 2166 РБ ООН вимагає, щоб ті, хто прямо або побічно відповідальний за знищення MH17, були притягнуті до відповідальності і постали перед судом. Європейський парламент і Європейська рада неодноразово заявляли про свою повну підтримку роботи Об'єднаної слідчої групи. Всі держави, які можуть надати допомогу в розслідуванні та судовому переслідуванні винних, повинні повною мірою співпрацювати з проведеним кримінальним розслідуванням", - заявляють підписанти.
 Вони висловили надію, що цей лист приверне належну увагу з тим, щоб стосовно всіх жертв і тих, хто втратив своїх близьких, була відновлена справедливість.
Коментуючи лист, Каті Пірі назвала "дивним" прохання Росії про видачу українського громадянина. "Це говорить про те, що російський уряд хоче запобігти появі цього підозрюваного в суді", - вважає вона.
Серед підписантів - Радослав Сікорський (Польща), Пітер ван Дален (Нідерланди), Марек Белка (Польща), Андріус Кубіліус (Литва), Раса Юкнявічене (Литва), Сандра Калніете (Латвія) та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар