Сторінкифуерг

пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

Витяги з виступу Верховного Представника ЄС на пленарному засіданні Європейського Парламенту, присвяченому ситуації в Україні


9 жовтня Верховний Представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки - Заступник Голови Європейської Комісії Федеріка Могеріні взяла участь у пленарному засіданні Європейського Парламенту, присвяченому ситуації в Україні.
У своєму виступі вона детально зупинилася на підтримку, яку ЄС надає Україні в реалізації реформ, а також на конкретні досягнуті результати.
«Після 2014 роки ми розробили для України найбільший в історії Європейського Союзу пакет заходів з підтримки вартістю понад 15 млрд євро. Ми інвестуємо в Україну більше, ніж в будь-яку іншу країну світу. І ніякий інший партнер не зробив для України більше, ніж зробили ми » , - сказала вона.

Верховний Представник ЄС Федеріка Могеріні знову підтвердила, що ЄС цілком прихильний суверенітету і територіальної цілісності України і продовжить роботу, спрямовану на повне виконання Мінських угод:
«Протягом цих років ми ніколи не припиняли працювати над повним виконанням Мінських угод. <...>  За останні кілька тижнів ми стали свідками важливих зрушень в рамках «нормандського» формату і Тристоронньої контактної групи. Підтвердження так званої формули Штайнмайера за результатами зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську 1 жовтня - це крок, який, будемо сподіватися, спричинить за собою просування до повного виконання Мінських угод усіма сторонами. 
Очевидно, що Мінські угоди мають вирішальне значення для досягнення довгострокового мирного врегулювання конфлікту в східній частині України, для припинення зіткнень і страждань стількох людей. Вкрай важливо продовжувати розведення сил і будівництво моста в Станиці Луганській. Для досягнення кінцевої мети - відновлення контролю з боку України над своєю територією - нам необхідно довгострокове припинення вогню.
Ми ніколи не припиняли надавати підтримку роботі «нормандського» формату, Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ. І ми продовжимо її надавати до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. 
Тим часом  ми вітали недавній обмін  утримуваними особами між Україною і Росією. Серед учасників обміну були члени екіпажів українських суден, затриманих Росією в листопаді минулого року в Керченській протоці (цей інцидент кілька разів обговорювалося тут, у Європейському Парламенті), і Олег Сенцов, якому ви  присудили премію ім. Сахарова . Цей обмін став доброю новиною, і ми завжди будемо сприяти будь-яким крокам, які можуть наблизити нас до врегулювання.
Ми продовжуємо закликати Росію надати свободу всім незаконно утримувався українцям і забезпечити свободу судноплавства в Керченській протоці відповідно до міжнародного права.
Ми також інвестуємо в інфраструктуру і забезпечення безпеки в південно-східних областях України, які порушені ситуацією в Керченській протоці ». 

Немає коментарів:

Дописати коментар