Сторінкифуерг

четвер, 27 лютого 2020 р.

Посол ЄС назвав головні реформи для України


Перед українською владою продовжує стояти багато викликів, підкреслив посол Матті Маасікас.
Влада України повинна належним чином провести земельну та освітню реформи, а також реформу ринку праці. Про це сказав посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас повідомляє УНІАН у вівторок, 25 лютого.

"Багато реформ досі вводяться - земельна реформа, реформа ринку праці, реформа освіти. Якщо вони будуть втілені належним чином - вони зроблять Україну набагато ефективнішою для життя і процвітання української економіки", - сказав Маасікас на Форумі реформ: на шляху до Вільнюса в Києві .
 Посол ЄС підкреслив, що перед Україною продовжують стояти багато викликів. За його словами, зокрема, йдеться про зміцнення верховенства права і боротьби з корупцією, які залишатимуться пріоритетами не в останню чергу для зростання рівня економіки.
Також Маасікас зазначив, що після очищення банківського сектору необхідні подальші зусилля для відновлення довіри громадян до фінансових установ: зокрема необхідно забезпечити незалежність Нацбанку і поліпшити корпоративне управління державними банками.
"І дехто запитає, особливо від громадянського суспільства, з боку громадян: понад 15 млрд доларів платників податків були витрачені на очистку банківського сектору - чи повернуть щось платникам податків? Чи буде хтось повертати привласнені і вкрадені кошти?" - сказав Маасікас.
 Окремо він додав, що в Україні віддавна назріла необхідність прийняття законопроектів про внутрішній водний транспорт і про залізничний транспорт.
"І після років дуже обмеженого прогресу ми сподіваємося побачити в цьому році результати у сфері реформування і приватизації державних підприємств", - підкреслив Маасікас.
Крім того, посол ЄС зазначив, що ключовим елементом енергетичного ринку, який функціонує належним чином, має стати незалежний енергетичний регулятор.
"Він був створений згідно із законом, і тепер має розпочати роботу. І він повинен бути прикладом для створення регуляторних органів з телекомунікацій і з атомної енергетики. Щодо атомного регулятора - ЄС виділяє кошти, але вони будуть доступні лише тоді, коли буде прийнято закон і створено новий регулятор", - підкреслив Маасікас.
Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що через п'ять років Україна відповідатиме критеріям членства в Євросоюзі. За його словами, така амбітна мета стоїть перед його урядом.
Також Гончарук анонсував оновлення Угоди про асоціацію з ЄС. За його словами, це станеться у 2021 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар