Сторінкифуерг

середу, 18 травня 2022 р.

Євросоюз має витрачати на оборону більше - Боррель

 Через скорочення витрат на оборону в Європі останніми роками склався «розрив» в інвестиціях у цю галузь, який треба терміново заповнювати з урахуванням зміни безпекової ситуації.
        Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі після завершення Ради міністрів ЄС із закордонних справ (на рівні міністрів оборони), повідомляє кореспондент Укрінформу.

            «Згідно зі Стратегічним компасом ми сьогодні заснували Хаб європейських оборонних інновацій, метою якого є стимулювати, посилювати та підтримувати кооперацію країн-членів у галузі інновацій у військовій галузі», - поінформував Боррель.
       Він зазначив, що учасники Ради міністрів обговорили питання «інвестиційного розриву». Завтра результати будуть представлені разом з Єврокомісією лідерам ЄС у Версалі у формі доповіді. Висновок її такий: «європейці мають витрачати разом, більше та краще». Підвищення оборонних витрат окремими країнами без належної координації буде марнотратством, адже призведе до дублювання, а не до заповнення дефіцитів в окремих галузях, вважає головний дипломат Європи.
     Йдеться про необхідність поповнити запаси воєнних матеріалів у короткостроковій перспективі та модернізувати їх у довгостроковій.
          Боррель навів цифри, надані експертами: якби ЄС витрачав на оборону щороку з 2009 до 2018 таку ж суму, яку витрачав у 2009-му, блок мав би наразі на 160 млрд євро більше, ніж зараз. Наразі ЄС має суму, призначену на оборону в обсязі, який дорівнює показнику 2008 року. Але у цей період спостерігався «потужний процес роззброєння». Зараза ЄС стикається з результатами такої політики та змушений змінювати динаміку на тлі безпекової ситуації, яка змінилася. Війну в Україні політик назвав «дзвінком» для нарощування захисних потужностей, що ставить великі завдання, але також великі можливості для європейської промисловості.
              Говорячи про Стратегічний компас, Боррель назвав його дуже оперативним документом, що охоплює 80 конкретних заходів, з яких 51 мають бути втілені в життя вже цього року.

Немає коментарів:

Дописати коментар