Сторінкифуерг

пʼятниця, 9 вересня 2022 р.

ЄС зменшив поставки російського газу з 40% до 9%

    ЄС вживає заходів для захисту споживачів та для зменшення залежності від поставок російського газу, обсяг якого на час початку російської війни проти України становив 40% від зовнішніх поставок і наразі зменшився до 9% від загального обсягу газового імпорту.
                Про це напередодні надзвичайної зустрічі міністрів енергетики ЄС, що має відбутися у п’ятницю в Брюсселі, заявила Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

       Повний запис виступу Урсули фон дер Ляєн оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС.
                    «Ми запропонували граничну ціну на закупівлю російського газу. Мета є дуже чіткою. Ми маємо скоротити російські надходження, які путін використовує для фінансування війни проти України. Саме зараз наші зусилля виправдовуються. На початку війни частка російського газу становила 40% від усього імпортованого газу. Сьогодні вона знизилася до 9% від нашого газового імпорту», - сказала Президент Єврокомісії.
                    Вона наголосила на тому, що ЄС постав перед надзвичайною ситуацією у сфері енергетики, тому що росія є ненадійним постачальником та намагається маніпулювати європейським енергетичним ринком. Європейці змогли зменшити ці негативні тенденції за рахунок зменшення попиту на газ, що дозволило вже зараз заповнити спільні сховища газу на 82 відсотки, що є кращим показником за попередні роки.
                 Крім того, завдяки диверсифікації шляхів енергопостачання ЄС збільшив доставку скрапленого (LNG) або трубопровідного газу з США, Норвегії, Алжиру, Азербайджану та від інших постачальників. За словами Урсули фон дер Ляєн, наразі Норвегія постачає до ЄС більше газу за росію. При цьому ЄС продовжує масовані інвестиції в розвиток внутрішніх поновлювальних джерел через програму RePowerEU.
                Президент Європейської Комісії визнала, що ці російські маніпуляції на газовому ринку мали негативний ефект для ринку електроенергії. Це примушує Єврокомісію вживати заходів проти астрономічного зростання цін на енергію для домогосподарств та промисловості та для реагування на спричинені ними величезні коливання на ринку.
           Серед таких заходів, окрім згаданого зменшення залежності ЄС від російського газу, Урсула фон дер Ляєн назвала «розумне заощадження електрики», що вимагає розробки стратегії скорочення споживання електроенергії в моменти пікового попиту. З цією метою Єврокомісія пропонує ввести обов’язкові до виконання обмеження на попит електроенергії в такі моменти, і буде разом із країнами-членами опрацьовувати механізми для досягнення цієї мети.
            По-друге, Єврокомісія пропонує ввести граничні показники прибутків компаній, які виробляють електроенергію за низьких витрат, але отримують надприбутки внаслідок різкого зростання цін на електрику. Зокрема, це стосується енергії, що надходить з поновлювальних джерел із низьким споживанням вуглецевих ресурсів.
            Таку ж «стелю» на прибуток Єврокомісія пропонує встановити для нафтових та газових компаній, що добувають викопне пальне, і також отримують неочікувані надприбутки внаслідок глобального зростання цін.
            Натомість компанії, які споживають цю енергію, можуть отримати цілеспрямовану підтримку та державну допомогу для збереження власної ліквідності.
                    Як повідомлялося, нещодавно росія повністю зупинила постачання газу до Європи через "Північний потік", що викликало черговий сплеск цін на енергетичному ринку ЄС. Євросоюз розробив стратегію подолання поточної енергетичної кризи, ключовими елементами якої є підвищення енергоефективності, диверсифікація шляхів постачання енергоресурсів з метою виходу із залежності від росії, та прискорений розвиток поновлювальних джерел енергії з метою поступової відмови від використання викопного пального.

Немає коментарів:

Дописати коментар