Сторінкифуерг

понеділок, 31 липня 2023 р.

Єврозона виходить з економічної кризи швидше, ніж очікувалося - ЗМІ

     Європейська економіка зросла в останньому кварталі цього року, вирвавшись з багатомісячної стагнації, після того, як ледь уникнула технічної рецесії на початку року, свідчать дані, опубліковані в понеділок.             Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

                Деталі
                Як повідомило в понеділок статистичне агентство ЄС Eurostat, у 20 країнах, які використовують євро, з їхнім 346-мільйонним населенням, у період з квітня по червень економіка зросла на 0,3%. Це покращення порівняно з нульовим зростанням у першому кварталі цього року та незначним зниженням у четвертому кварталі минулого року, але не набагато. Найбільше зростання продемонструвала Ірландія - 3,3%. Показники зростання в цій країні часто демонструють значні коливання через те, що там розташовані штаб-квартири великих міжнародних компаній.
                    Серед найбільших країн блоку Франція та Іспанія зростали стійкими темпами завдяки збільшенню експорту та туризму, в Іспанії, крім того нижча інфляція допомогла підвищити купівельну спроможність споживачів. Тоді як Німеччина не зафіксувала жодного зростання, а Італія зазнала падіння.
                    Європа все ще бореться з наслідками російського вторгнення в Україну, коли москва перекрила більшу частину поставок природного газу на континент, різко підвищивши ціни на паливо та електроенергію, яку вона виробляє.
                        Енергоносії перестали бути головним рушієм інфляції, але зростання цін б'є по європейцях, коли вони купують продукти, одяг тощо, а відновлення компаній сфери послуг, таких як готелі та ресторани, які постраждали під час пандемії COVID-19, в основному вже завершилося.
                      Ще одним фактором, що гальмує економіку, є швидка серія підвищень процентних ставок, яку Європейський центральний банк розпочав, щоб збити інфляцію.
                      Проте навіть якщо показники блоку будуть кращими, ніж очікувалося, зростання у 2023 році, ймовірно, буде слабким через значне падіння реальних доходів і різке підвищення процентних ставок.
            У вересні Європейський центральний банк порушив питання про можливість призупинення підвищення процентних ставок, оскільки інфляційний тиск демонструє попередні ознаки послаблення, а побоювання щодо рецесії зростають.
                  Очікується, що відновлення подорожей, особливо в середземноморських країнах, які значною мірою покладаються на туризм, підтримає зростання в третьому кварталі, оскільки люди стікаються на пляжі на літні канікули в Греції, Іспанії та Італії, попри нещодавні хвилі спеки та лісові пожежі.

Немає коментарів:

Дописати коментар