Сторінкифуерг

вівторок, 10 вересня 2024 р.

Новообраний очільник МЗС України Сибіга провів розмови з Боррелем, Блінкеном, а також главами МЗС низки країн

         Новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга 6 вересня провів перші телефонні розмови з головним дипломатом ЄС Жозепом Боррелем, держсекретарем США Ентоні Блінкеном, а також колегами з низки країн
                                Про це повідомило МЗС України.

                         "Під час нашої розмови ми з Жозепом Боррелем підтвердили міцне партнерство між Україною та ЄС. Я подякував високому представнику за його підтримку та запрошення взяти участь у наступному засіданні Ради ЄС із закордонних справ. Ми обговорили вступ України до ЄС та шлях до справедливого і тривалого миру на основі Формули миру", - зазначив Сибіга.
            Водночас із німецькою міністеркою Бербок він "скоординував позиції" перед Тижнем високого рівня Генеральної асамблеї ООН.
                       Із Фіданом український глава МЗС обговорив посилення стратегічних зв'язків між Києвом і Анкарою, втілення Формули миру й безпеку в Чорноморському регіоні.
                "Ми також скоординували наші позиції напередодні ГА ООН і зосередилися на просуванні нашого політичного діалогу", - додав Сибіга.
                У розмові з міністром закордонних справ Чехії Яном Ліпавським Сибіга подякував цій країні за її підтримку, особливо за ініціативу щодо боєприпасів. 
                        "Ми обговорили шляхи просування оборонної співпраці, включаючи закупівлю зброї для України в українських виробників. Також обговорили спільну роботу над Формулою миру", – зазначив глава МЗС.
                    У розмові з міністеркою закордонних справ Румунії Лумініцою Одобеску Сибіга обговорив шляхи поглиблення добросусідських відносин між країнами, а також подякував за рішення про передачу Україні системи Patriot.
                        Телефонну розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном новопризначений глава МЗС назвав чудовою і зазначив, що вона підтвердила стратегічне партнерство між Україною та США. 
                      "Ми обговорили шляхи прискорення військової допомоги, просування Формули миру та посилення санкцій проти Росії", - додав Сибіга.

Немає коментарів:

Дописати коментар