Сторінкифуерг

понеділок, 9 вересня 2024 р.

"Найважчий етап переговорів вступу України до ЄС саме зараз" — Стефанішина

                  У червні 2024 року Україна повністю відкрила перемовний процес вступу до Європейського Союзу (ЄС). Нині спільно з ЄС визначаються "прогалини", зокрема в законодавстві, які Україні потрібно привести у відповідність. З липня Україна почала двосторонні зустрічі по такій перевірці.
                Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

                      За словами Стефанішиної, з 25 червня Україна може вести переговори по будь-якій кількості напрямків майбутньої угоди про вступ до ЄС, залежно від спроможностей України та Єврокомісії. З 8 липня, після відкриття переговорів, почалися двосторонні зустрічі по перевірці українського законодавства. На 2024 та 2025 роки заплановані двосторонні переговори по всіх напрямках. У 2025 році Україна може перейти до фіналізації переговорного процесу з ЄС.
                    "Переговори відкриваються кластерами, по 6-7 розділів, відповідно до напрямку. В 2025 році ми точно почнемо переговори по кластеру "фундаментальні правила". Нам треба бути готовими юридично стати частиною єдиного ринку і відповідати політичним критеріям верховенства права. 2025 рік може бути відзначений тим, що ми перейдемо до етапу вже фіналізації переговорних позицій по всіх розділах", — зазначила віце-прем'єр.
                    Стефанішина розповіла, що "відповідно до "прогалин", формується обсяг зобов'язань, які Україна має виконати".
                       Євросоюз визначив сім вимог, які Україна має виконати, щоб зберегти статус кандидата. Серед них, зокрема судова реформа, антикорупція та узгодження аудіовізуального законодавства з європейським.
                        "А тепер це 7777 вимог, це тисячі і тисячі сторінок правової роботи, це сотні і тисячі директив і регламентів, які зараз аналізуються державними органами, це десятки зустрічей, які відбуваються прямо зараз", — розповіла віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.
                        Відповідно до цього, український уряд створив 36 переговорних груп, щоб правильно організувати, скоординувати процес переговорів.
                         "Але я хотіла би трошки пояснити нашим громадянам, що насправді найважчий етап переговорів відбувається саме зараз, коли і Україна, і Європейський Союз визначають наші прогалини, де ми ще не дотягуємо, формується обсяг зобов'язань. Це не стільки переговорний процес, скільки порівняння систем, це умовно кажучи, знаєте, як є широка колія і вузька колія, і треба якось забезпечити рух всього транспорту", — наголосила Ольга Стефанішина.
                        Що відомо про вступ України в ЄС
               Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня 2022 року надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.
                    "Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.
                        "Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:
                ·        реформа Конституційного суду;
                ·        продовження судової реформи;
                ·        антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
                ·        боротьба з відмиванням коштів;
                ·        втілення антиолігархічного закону;
                ·        узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
                ·        зміна законодавства про нацменшини.
                Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня 2023 року повідомив, що на урядовому рівні 7 рекомендацій Єврокомісії щодо реформ, які треба провести для наступного кроку на шляху вступу до ЄС, повністю виконані.
                7 листопада 2023 року "Радіо Свобода", посилаючись на звіт ЄК щодо України, поінформувала, що Європейська комісія вважає повністю завершеними чотири з семи рекомендацій.
        8 листопада 2023 року Європейська комісія рекомендувала Раді Європейського союзу розпочати процес перемовин про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Рамки переговорів ухвалять у березні 2024 року.
                Згодом Єврокомісія оприлюднила повний розгляд висновків, які були внесені в щорічну доповідь 2023 року щодо розширення в контексті ЄС подання української заявки на членство в Європейському союзі.
                21 червня 2024 року Рада ЄС ухвалила загальну позицію Євросоюзу, включаючи рамкові умови для переговорів про вступ з Україною. Це відкрило шлях для початку переговорів 25 червня.

Немає коментарів:

Дописати коментар