Сторінкифуерг

четвер, 2 травня 2019 р.

Потрібно зміцнити роль національних парламентів у ЄС - Дуда


В ЄС потрібно зміцнити роль національних парламентів та Європарламенту як органів. Використання країною європейських фондів є чимось на зразок “плану Маршала”.
Про це під час Європейського пікніка в місті Пулави на південному сході Польщі з нагоди 15-річчя вступу Польщі до ЄС заявив президент Польщі Анджей Дуда, інформує РАР.

“Думаю, що необхідною є більша роль національних парламентів, що потрібною є більша роль Європарламенту як інституції, до якої люди в усій Європі обирають своїх представників у демократичних виборах”, - заявив Дуда.
Він висловив сподівання, що ситуація в Європі змінюватиметься на краще. Відтак у ЄС посилиться роль Європарламенту і Європейської ради – органів, у яких країни-члени мають своє демократичне представництво.
Він нагадав, що у відповідності до соціологічних опитувань поляки є прихильниками членства в ЄС. Польський лідер також закликав поляків взяти активну участь у виборах до Європарламенту, які відбудуться в Польщі 26 травня.
Дуда зауважив, що рішення про приєднання країни до ЄС було епохальним і мало “революційний характер”, оскільки дуже позитивно вплинуло на розвиток Польщі.
“Те, що відбувається в Польщі завдяки європейських фондам, те, що ми інвестуємо в ці фонди, які до нас приходять у рамках політики єдності, це є чимось на кшталт плану Маршалла”,- наголосив президент Польщі.
За його словами, період комунізму в Польщі значною мірою був “втраченим часом”, оскільки тоді країна в економічному плані і за рівнем життя віддалилася від країн Західної Європи. Він додав, що Польща не хотіла опинитися у комуністичному таборі - таке рішення було прийнято за спинами поляків. Проте, саме поляки вирвалися з тенет комунізму і в останні 30 років інтегрувалися із Заходом, вступивши до ЄС та НАТО.
Як інформувалося, в середу у Варшаві та по всій Польщі відбулися святкування 15-річчя членства країни в ЄС. Одним із центральних пунктів урочистостей була зустріч у Варшаві глав урядів країн та представників країн, які вступили до ЄС у 2004 році та у подальших роках під гаслом “Together for Europe – High Level Summit” (Разом для Європи – Саміт високого рівня). За його результатами було прийнято так звану Варшавську декларацію, в якій, зокрема, підкреслюється, що уряди всіх країн-членів ЄС мають брати участь у процесі прийняття рішень у євроспільноті на однакових засадах, у дусі лояльної співпраці та єдності.
У Варшаві та інших містах Польщі відбулися так звані європейські пікніки. Свій марш Суверенності проти ЄС організували у Варшаві польські націоналісти. Вони пройшли від Королівського замку в центрі Варшави до представництва ЄС у Польщі під антиєвропейськими гаслами: “Геть з ЄС”, “Тут Польща, а не Брюссель” тощо.
Згідно з останніми соцопитуваннями, рівень підтримки членства Польщі в ЄС є найвищим в історії. Зокрема, за опитуванням центру СBOS, членство РП в ЄС підтримує 91% поляків, проти виступає лише 5%.

Немає коментарів:

Дописати коментар