Сторінкифуерг

вівторок, 7 вересня 2021 р.

Україна може отримати другий транш від ЄС: яка умова

 Україна може отримати другий транш від Європейської комісії на суму у 600 мільйонів євро за програмою макрофінансової допомоги. Однак за умови, що до 14 вересня Міжнародний валютний фонд надішле відповідний лист, – розповіли у Єврокомісії.

         Чому Україна може отримати транш
        Враховуючи недавні заходи реформ, які провела Україна, Єврокомісія вважає 8 структурних критеріїв для надання другої частини траншу – виконаними або головним чином виконаними.
  Виходячи з попереднього звіту про виконання передумов надання макрофінансової допомоги, представленого Урядом України напередодні літа, а також враховуючи недавні заходи реформ, Європейська комісія вважає вісім структурних критеріїв виконаними або головним чином виконаними, – йдеться в повідомленні Єврокомісії.
         Тож Єврокомісія очікує отримання остаточного звіту про виконання умов, що дозволить їй завершити свою оцінку, а також листа МВФ, "який дозволить Єврокомісії упевнитися в загальному задовільному виконанні програми співпраці, в тому числі й у світлі заявленого відновлення її перегляду у вересні".
         Виходячи з цих двох передумов, є надія, що комісія зможе прийняти рішення про позику і надання коштів до 14 вересня,
         Що потрібно знати про транш від ЄС
     Перший транш від ЄС Україна отримала у грудні 2020 року. Його сума становила 600 мільйонів євро.
         27 квітня 2021 року очільник Мінфіну Марченко зустрівся з керівником групи Єврокомісії щодо підтримки України Катаріною Матерновою, для обговорення співпраці між ЄС та Україною. Тоді Марченко заявив, що транш Україна може отримати ще до вересня 2021 року.
       Серед умов ЄС, задля отримання другого траншу, йшлося й про: початок та продовження реформ у сфері управління державними фінансами, належне управління та верховенство права, поліпшення бізнес-клімату, секторальні реформи та щодо держпідприємств. Також була умова стосовно досягнення позитивного прогресу з МВФ, мається на увазі програма stand-by.
   У кінці липня Марченко провів телефонну розмову з віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, за результатами якої було вирішено продовжити конструктивний діалог для отримання другої частини траншу.
     23 серпня Шмигаль заявив, що Україна виконала всі умови для отримання траншу від Єврокомісії.

Немає коментарів:

Дописати коментар