Сторінкифуерг

вівторок, 24 жовтня 2023 р.

На Раді міністрів ЄС у Люксембурзі обговорять українську Формулу миру

     Учасники Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка відбудеться 24 жовтня у Люксембурзі, в «українському» блоці порядку денного розглянуть подальше просування Формули миру, що була запропонована Президентом Зеленським.
                Про це сьогодні у Брюсселі заявив впливовий офіційний представник Європейського Союзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

            «Це буде коротка Рада міністрів ЄС, тому що після неї відбудеться міністерська зустріч з п’ятьма Республіками Центральної Азії, та формальні переговори з міністром закордонних справ Казахстану. Серед головних пунктів порядку денного - ситуація в Ізраїлі та в Газі, підтримка України, а також відносини між Вірменією й Азербайджаном.
                   «Три тижні тому міністри відвідали Київ, і це була дійсно красномовна демонстрація підтримки України Європейським Союзом. Тоді міністри почали говорити про майбутнє України, а також про майбутні зобов’язання у сфері безпеки на середню та більш тривалу перспективу. Цього разу міністри продовжать обговорювати «мирну формулу» Президента Зеленського. Це буде головна тема, хоча міністри можуть говорити й про ті, що розглядалися до цього – санкції, відповідальність та інші», - додала ця офіційна особа.
            За інформацією джерела, у час, що залишиться після обговорення зазначених питань, Високий представник ЄС проінформує міністрів про свій візит до Китаю, про зусилля із сприяння діалогу між Сербією та Косово, та про поточну обстановку в країнах африканського регіону Сахель. За підсумками зустрічі не передбачено ухвалення формальних резолюцій або висновків.
            «Під час обговорення ситуації на Близькому Сході міністри будуть керуватися позицію ЄС, що була ухвалена минулої неділі, напередодні надзвичайної Європейської Ради від 17 жовтня, на рівні лідерів. Зрозуміло, головна увага приділятиметься заходам із запобігання подальшій ескалації в регіоні та у світі, захисту мирного населення, доставці гуманітарної допомоги, шляхам звільнення заручників, що були захоплені терористами ХАМАС», - додав представник ЄС.
                   Як повідомлялося, 15 жовтня глави держав та урядів країн ЄС ухвалили спільну заяву, в якій висловили солідарність з Ізраїлем після терористичної атаки ХАМАС, та визнали право Ізраїлю захищати себе, відповідно до міжнародного права та міжнародного гуманітарного права. Водночас вони наголосили на необхідності пошуку мирного рішення конфлікту на Близькому Сході на основі дотримання принципу «двох держав».
                Вперше в історії Європейського Союзу, 2 жовтня в Києві відбулося виїзне, за межами ЄС, засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, присвячене продовженню всебічній допомозі ЄС для України у її боротьбі проти російської агресії, а також підтримці України у відновленні та реформах на шляху до членства в Європейському Союзі.

Немає коментарів:

Дописати коментар