Сторінкифуерг

середу, 24 січня 2024 р.

Допомога Україні: лідер найбільшої групи в Європарламенті не виключає «плану Б» для ЄС

     Президент Європейської народної партії Манфред Вебер вважає, що Євросоюзу потрібен “план Б” на випадок протидії окремих членів у вирішенні критичних питань, зокрема довгострокової фінансової допомоги Україні.
            Про це Вебер заявив на брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

                Коментуючи дебати щодо Українського фонду, він зазначив, що країни ЄС продовжують обговорення, намагаючись «переконувати і сперечатися» з тими, хто виступає проти надання фінансової допомоги Україні. Водночас українські політики намагаються переконати посадовців Словаччини та Угорщини змінити свою позицію.
            Вебер переконаний, що до 1 лютого, коли має відбутися зустріч Європейської Ради, потрібно «дійти порозуміння».
            «Якщо хтось застосує вето, нам потрібен буде «план Б», – пояснив президент ЄНП і додав, що не хотів би цього.
                    Політик наголосив на прагненні зберегти єдність у Європі. Але, за його словами, Брюссель не може дозволити «найповільнішим домінувати в Європейському Союзі».
                На його думку, потрібно прискорити спільні зусилля, щоб переконати опозицію - з огляду на майбутні вибори у Європі.
            Водночас Вебер зазначив, що з історичної точки зору досягнення домовленості у ЄС про початок переговорів з Україною щодо вступу є величезним успіхом. Він висловив сподівання, що це дало українцям упевненість.
                    Як повідомлялося, в Україні з візитом перебуває президент Європейської народної партії Манфред Вебер. Він провів зустрічі з Володимиром Зеленським і Денисом Шмигалем.
                    1 лютого має відбутися спеціальна зустріч Європейської Ради. В цей день глави держав та урядів ЄС повернуться до розгляду бюджету на 2024-2027 роки. За пропозицією Європейської комісії, має бути створений Український фонд в обсязі 50 мільярдів євро, який забезпечить фінансову підтримку для України та процесів її повоєнного відновлення на наступні чотири роки.

Немає коментарів:

Дописати коментар