Сторінкифуерг

вівторок, 30 липня 2024 р.

Наслідки російської війни проти України відчувають й у країнах АСЕАН - Боррель

    Попри географічну віддаленість від Азії російська війна проти України має важкі наслідки також для країн АСЕАН, населення яких відчуває вплив цієї агресії на рівень інфляції, а також на зростання продовольчих та енергетичних цін.
        Про це сьогодні під час виступу на міністерській зустрічі АСЕАН (ASEAN - Асоціація держав Південно-Східної Азії) в Лаосі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

                «Базовим принципом міжнародного права є Хартія ООН, і саме вона є зараз ставкою в Україні та в інших частинах світу. Але боротьба України є для нас екзистенційною. Я знаю, що російська агресія проти України може здаватися далекою від Азії. Але її наслідки, - будь-то інфляція або підвищення цін на продовольство та не енергію, - все це також відчувається нашим населенням, навіть якщо Росія напружено працює, щоб поширювати дезінформацію», - зауважив Боррель.
            Він підкреслив, що Європейський Союз робить все можливе, щоб підтримати зусилля України у її боротьбі проти російської агресії, та у відновленні територіальної цілісності країни. ЄС рішуче засуджує акти насильства, що здійснюються російськими загарбниками проти мирного населення України.
                 «Обидві сторони (ЄС і АСЕАН – ред.) прагнуть стратегічної автономії у конкурентному світі, - і це ключові слова. Саме тому ми зближуємося з АСЕАН, для спільного захисту того, що є основою для двох наших організацій - багатосторонності та міжнародного права», - додав високий представник ЄС.
                  Як вже повідомлялося, під час зустрічі у Брюсселі міністрів закордонних справ країн ЄС минулого понеділка, 22 липня, Рада міністрів ЄС підтвердила рішучість Європейського Союзу у продовженні допомоги для України, а також підтримку «формули миру» Президента Зеленського, яка, за сталою позицією ЄС, залишається єдиним ефективним мирним планом для завершення війни в Україні. Цю позицію ЄС послідовно відстоює на міжнародній арені, в рамках ООН та інших міжнародних організацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар