Сторінкифуерг

вівторок, 30 липня 2024 р.

Посли Євросоюзу погодили майже 4,2 млрд євро для підтримки України

     Посли країн ЄС погодили перший транш у межах програми Ukraine Facility. Це відкрило Україні шлях для отримання майже 4,2 мільярда євро на підтримку відновлення, реконструкції та модернізації.
               Про це повідомило угорське головування в Раді ЄС у соцмережі X.

            "Сьогодні посли затвердили перший транш у межах Плану України Положення про кредитний фонд Ukraine Facility, відкривши шлях для переведення майже 4,2 млрд млрд євро на підтримку відновлення, реконструкції та модернізації України", — йдеться у повідомленні.
            Там зауважили, що наступним кроком Рада Євросоюзу перейде до письмової процедури.
                Єврокомісія погодила транш для України
            Раніше Європейська комісія погодила виділення першого регулярного платежу в розмірі близько 4,2 мільярда євро в рамках програми ЄС Ukraine Facility на підтримку макрофінансової стабільності України та функціонування її державного управління
                Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн зауважила, що ЄС продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.
            У Єврокомісії наголосили, регулярні щоквартальні виплати в рамках програми Ukraine Facility залежать від виконання Україною попередньо узгоджених вимог і забезпечують передбачувану фінансову допомогу.
                За результатами оцінки платіжного запиту, поданого Україною 9 липня 2024 року, Єврокомісія дійшла висновку, що Київ задовільно виконав дев'ять індикаторів реформ. Це рішення ще має схвалити Рада ЄС.
                Ці реформи охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування.
Після ухвалення Радою ЄС це рішення збільшить загальний обсяг фінансування ЄС, виділеного Україні з моменту початку роботи Фонду в березні цього року, до 12 мільярдів євро.
                    Програма Ukraine Facility
                 1 лютого 2024 року лідери Євросоюзу на саміті ЄС у Брюсселі погодили чотирирічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.
            27 лютого Європейський парламент підтримав рішення щодо започаткування Ukraine Facility. Наступного дня Рада ЄС ухвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярдів євро на 2024-27 роки.
                Програма Ukraine Facility Європейського союзу передбачає надання Україні 50 мільярдів євро впродовж 2024-27 років. З цієї суми 39 мільярдів євро будуть спрямовані до держбюджету для посилення макрофінансової стабільності.
            22 травня Україна та Євросоюз підписали рамкову угоду щодо фінансування в межах Ukraine Facility. Документ визначає механізми фінансової співпраці між ЄС та Україною, зокрема, щодо управління та контролю використання коштів, а також спільних заходів для запобігання корупції.

Немає коментарів:

Дописати коментар