Сторінкифуерг

понеділок, 8 квітня 2019 р.

Круглий стіл «Партнерство Україна – НАТО: еволюція відносин»



 4 квітня з нагоди 70-річчя від дня утворення Північноатлантичного Альянсу в Центрі європейської інформації «Буковина – Європа» відбулося засідання круглого столу «Партнерство Україна – НАТО: еволюція відносин».
Військово-політичний союз North Atlantic Treaty Organization (НАТО) був створений 70 років тому у Вашингтоні. З того часу Альянс стоїть на сторожі безпеки країн-членів та партнерів, серед яких й Україна.
Головною метою заходу було привернути увагу до важливості сучасного виміру відносин України з НАТО.
Засідання відкрив заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації, депутат Чернівецької обласної ради Василь  Іванович Гостюк, який привітав присутніх із 70-річчям створення Альянсу та підкреслив важливість прагнення України до НАТО
Головний спеціаліст з питань релігії управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Андрійович Бухаров зазначив, що створення такої потужної інституції після війни допомогло уникнути перерозподілу територій. А ставка України на позаблоковий статус не принесла результатів, тому сучасні соцопитування демонструють позитивне ставлення українців до входження у блок.
Аліна  Анатоліївна Лучик, начальник відділу європейської та євроатлантичної інтеграції Чернівецької обласної державної адміністрації, окреслила державну політику з питань євроатлантичної інтеграції на регіональному рівні. Також повідомила присутнім про заходи, що відбуватимуться впродовж квітня 2019 року, в рамках Днів НАТО в Чернівецькій області.
«НАТО – структура, яка відіграє потужну стримуючу роль», – зауважив доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, заслужений діяч науки і техніки України, академік Української академії історичних наук Юрій Іванович Макар. На думку знаного історика, потрібно навчитися себе шанувати, оскільки Україна знаходиться на перехресті всіх шляхів, що є потужним козирем.
Сергій Георгійович Федуняк, доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, нагадав присутнім, що народні депутати схвалили зміни до Конституції України щодо ЄС та НАТО. Це рішення закріплює стратегічний курс України на вступ до двох організацій, змінити курс без зміни Конституції стане неможливим.
Кандидат історичних наук, доцент кафедри політології та державного управління Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, директор Центру європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Василівна Стрельчук підкреслила, що за останні роки погляди українців змінилися. Все більше громадян України підтримують вступ до НАТО, розуміючи, що це шанс на безпеку. Також Сергій Федуняк та Наталія Стрельчук поділилися власними спогадами про відвідування штаб-квартири НАТО в Брюсселі та участь в різноманітних заходах.
Модератор заходу Ігор Орестович Баб’юк, політолог, заступник голови обласної організації «Комітет виборців України», чіткими та влучними запитаннями допомагав учасникам круглого столу (студентам факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, працівникам бібліотек та музеїв) краще орієнтуватися в складних інтеграційних питаннях.
Під час заходу всі присутні мали можливість ознайомитись з виставкою «НАТО у ХХІ столітті», підготовленою працівниками відділу обслуговування користувачів, на якій були представлені матеріали з фондів обласної книгозбірні.

Немає коментарів:

Дописати коментар