Сторінкифуерг

середу, 3 квітня 2019 р.

П'ять операторів ЄС допоможуть Нафтогазу створити незалежного оператора ГТС


П’ять провідних європейських операторів допоможуть НАК "Нафтогаз України" створити незалежного оператора ГТС.
Про це повідомили у прес-службі Нафтогазу
"Нафтогаз, Укртрансгаз та МГУ підписали угоду про створення спільної робочої групи з п’ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими у підтримці процесу анбандлінгу та подальшій участі в управлінні українською ГТС. Мета співпраці – допомогти українській стороні створити незалежного оператора ГТС відповідно до європейського законодавства, після чого європейські партнери зможуть долучитися до управління оператором ГТС", - йдеться у повідомленні.

До робочої групи входять GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) та Fluxys S.A. (Бельгія).
У Нафтогазі зазначають, що на цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть зі створенням незалежного українського оператора ГТС і поданням заявки на його сертифікацію до українського регулятора НКРЕКП та Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності та ефективності.
Європейські оператори також надаватимуть консультаційну підтримку в ході спільних засідань правління та комітету з анбандлінгу наглядової ради Нафтогазу. Подальша співпраця між операторами ГТС та МГУ обговорюватиметься окремо.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" має передати газотранспортні активи новому незалежному оператору до 1 січня 2020 року.
Як відомо, анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Немає коментарів:

Дописати коментар