Сторінкифуерг

середу, 13 травня 2020 р.

Дню Європи в Україні присвячується: «Європейський вибір України – шлях у майбутнє»


          Європейська інтеграція – ключовий пріоритет зовнішньої політики України, який передбачає проведення системних реформ в усіх сферах життя відповідно до норм та стандартів ЄС. Кінцевою метою європейської інтеграції є набуття Україною членства в Європейському Союзі.


В листопаді 2013 на саміті східного партнерства у Вільнюсі очікувалось підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Але українська влада різко змінила риторику і 21 листопада 2013 Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання угоди з Євросоюзом. Внаслідок цього, по всій Україні розпочались масові акції протесту.  Після перемоги в Україні Революції Гідності, 13 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та першочергові заходи у цьому напрямі", якою підтверджується незворотність курсу України на європейську інтеграцію, метою якої є набуття членства в Європейському Союзі. Було також відзначено, що Україна як європейська держава, яка поділяє спільну історію та цінності з країнами Європейського Союзу, має право подати заявку на набуття членства у Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз.
Завершення Україною та ЄС усіх необхідних внутрішніх процедур дозволило розпочати з 1 листопада 2014 року тимчасове застосування значної частини Угоди про асоціацію на період до набуття нею чинності у повному обсязі після завершення процесу ратифікації усіма державами-членами ЄС.
З 1 вересня 2017 року Угода почала застосовуватися у повному обсязі.
Рада ЄС 11 травня 2020 року схвалила висновки щодо майбутньої політики Східного партнерства після 2020 року. Документ фактично формулює позицію Європейського Союзу в контексті шостого саміту Східного партнерства, який має відбутися цього року.
Представник України при Європейському Союзі, посол Микола Точицький переконаний, що висновки Ради ЄС, якими визначається майбутнє політики Східного партнерства на період після 2020, консолідують європейські устремління України і подальшу інтеграцію з ЄС.

Немає коментарів:

Дописати коментар