Сторінкифуерг

пʼятницю, 15 травня 2020 р.

«Нова Україна в новій Європі» (до Дня Європи в Україні)



З 2003 року третьої суботи травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.
Для українців це особливий день. Ще з античних часів Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
За рішенням Саміту Ради ЄС у Мілані з 1985 року в Європейському Союзі День Європи відзначається 9 травня. Передувала цьому подія, що відбулася ще у 1950 році. Зокрема, 9 травня в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації».
Основна ідея – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі".
Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.
Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:
- формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;
- ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;
- популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;
- залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.
До слова, Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначають День Європи. Це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. 
Віримо, що, незважаючи на всі перепони та труднощі,  Україна у зовсім недалекому майбутньому стане повноправним членом Європейського Союзу, тому що Україна — це завжди Європа!

Немає коментарів:

Дописати коментар