Сторінкифуерг

понеділок, 31 серпня 2020 р.

Євросоюз виділить 2 мільйони євро допомоги постраждалим під час протестів у Білорусі


Обіцяну грошову допомогу ЄС хоче передати найближчими днями.
Європейський союз збирається виділити 2 мільйони євро на допомогу постраждалим від поліцейського насильства на протестах у Білорусі. Аби переконатися, що кошти дійсно дійдуть до людей, їх, ймовірно, можуть передати через Національну координаційну раду.
Про це заявив єврокомісар з питань сусідства і розширення Олівер Варгеї перед неформальним засіданням очільників МЗС ЄС.

"Ми надаємо 2 мільйони тим, хто несправедливо постраждав від насильства міліції", - заявив Варгеї. Він також додав, що мобілізація коштів відбудеться найближчими днями. 
"Щоб впевнитися, що кошти дійдуть до людей, ми готові розглянути питання реалізації цих коштів Національною координаційною радою. Це я збираюся повідомити главам МЗС сьогодні. Ми можемо мобілізувати кошти дуже швидко", - додав єврокомісар.
Крім цього, Рада ЄС 27 серпня, розглядає деталі введення санкцій щодо Білорусі, а саме проти людей, які брали участь у фальсифікаціях на виборах, причетні до насильства та ув'язнення протестувальників та ті, хто придушував протести. 
Олівер Варгеї не дав чіткої відповіді стосовно кількості людей, проти яких спрямовуватимуться санкції. Він не виключає, що їх може бути 15-20, однак це питання ще обговорюватиметься. 
Нагадаємо:
У п'ятницю, 14 серпня, міністри закордонних справ Європейського Союзу погодились підготувати санкції проти Білорусі. 
Санкції будуть спрямовані не проти населення, а проти певних осіб, причетних до маніпуляцій з виборами і насильства над протестувальниками.
Головним скептиком у ЄС щодо санкцій проти Білорусі є Угорщина. Так, в МЗС Угорщини закликали "продовжувати діалог з Білоруссю і уникати її остракізму (боротьби проти політичних супротивників шляхом їх вигнання). 
Водночас депутати Європарламенту оголосили Олександра Лукашенка персоною нон ґрата в Євросоюзі і не визнають його переобраним президентом Білорусі.

Немає коментарів:

Дописати коментар