Сторінкифуерг

четвер, 17 грудня 2020 р.

Україна та Німеччина підписали угоду про співробітництво на суму майже 215 млн євро


17 грудня Україна та Німеччина підписали рамкову Угоду про фінансове співробітництво. Така угода визначає перелік проєктів, домовленості щодо фінансування яких Уряд ФРН досягнув під час українсько-німецьких перемовин за період 2011-2019 років.
  Про це повідомляє Міністерство фінансів України.
   Угодою передбачено надання на пільгових умовах кредитних ресурсів у розмірі до 214,6 млн євро, які будуть спрямовані на реалізацію інвестиційних проєктів, у тому числі для підтримки муніципалітетів, зокрема:
      у сфері енергетики (модернізація підстанцій та інтеграція української енергетичної системи до європейської об’єднаної енергосистеми);
 підтримку малого та середнього підприємництва;
  здійснення енергоефективних заходів у громадських будівлях (школи та дитячі садочки);
      реконструкцію комунальної інфраструктури в регіонах.
   Окрім того, Угодою передбачається надання до 40 млн євро на безоплатній та безповоротній основі – у формі грантів, з яких 30,5 млн євро буде спрямовано на покращення системи професійної освіти та посилення місцевого самоврядування в Україні.
   Міністр фінансів України Сергій Марченко висловив вдячність Уряду Німеччини, Посольству ФРН в Україні, Кредитній установі для відбудови (KfW), а також особисто Надзвичайному і Повноважному Послу Німеччини в Україні пані Анці Фельдгузен за підтримку на шляху України до економічного розвитку та багаторічну співпрацю.
    За словами Сергія Марченка, підписана Угода між урядами України та Німеччини про фінансове співробітництво створить правові передумови для прискореної підготовки проєктів та переходу до їх впровадження.
 Також він висловив впевненість, що запропонована німецькою стороною нова модель підготовки проектів розвитку України, щодо яких досягнуто домовленостей у 2011-2019 роках, сприятиме спрощенню процедури укладення окремих кредитних та грантових договорів.
   На церемонії підписання Анка Фельдгузен підкреслила, що ця Угода закладає надійну міжнародно-правову основу для подальшого співробітництва Німеччини та України у сфері фінансів та політики розвитку. У такий спосіб Німеччина продовжує підтримувати головні реформи у сферах децентралізації, професійного навчання та енергоефективності.
     Умови надання кредитів Уряду ФРН: термін – 30 років, у тому числі 10 років пільгового періоду; процентна ставка – 2% річних, комісія за зобов’язання – 0,25 % річних.
      Тепер Угоду має ратифікувати Верховна Рада України.

Немає коментарів:

Дописати коментар