Сторінкифуерг

пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Президент України підписав закон про електронні комунікації

      12 січня Президент Володимир Зеленський підписав закон №3014 «Про електронні комунікації».
      Це рішення дозволить замінити застарілі закони «Про телекомунікації» від 2004 року та «Про радіочастотний ресурс України» від 2000 року. Також закон №3014 імплементує новий Кодекс ЄС з електронних комунікацій в українське законодавство.

    Ухвалення цього закону є важливим кроком для подальшої інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.
    Що зміниться для користувачів інтернету і мобільного зв’язку:
    Краще покриття інтернетом на всій території України: раніше держава гарантувала доступність лише дротового зв’язку і не було єдиної системи збору даних про покриття. Відтепер Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, проводитиме географічні обстеження мереж щорічно для визначення місць, де варто будувати мережі учасникам ринку.
    Оператори вказуватимуть вартість кожної окремої послуги в «пакеті» так, щоб абоненти розуміли реальне ціноутворення.
За технічної можливості, вільний вибір виду та кількості послуг окремо замість «в складі пакету», яким абонент часом не повністю користується, а відтак - переплачує.
   Оператори інформуватимуть про мінімальну, середню та максимальну швидкість надання послуг інтернету.
  Менше смс-спаму: смс-розсилка від провайдера буде можливою виключно за попередньої згоди від абонента, абонент може відмовитись від розсилки у будь-який момент. В разі порушення таких правил постачальник послуг отримає штрафи.
  Легше і дешевше досудове врегулювання спорів з постачальником послуг.
Що зміниться для постачальників інтернету і мобільного зв’язку:
    Швидше впровадження нових технології на своїх частотатах, адже не потрібно отримувати обов’язковий дозвіл від держави.
    Менше перевірок та регуляторного тиску на компанії загалом.
  Однакові права та доступ до інфраструктури для всіх постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг, відповідно до європейської практики.
  Консультації нового регуляторного органу, - Національної комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, - з постачальниками електронних комунікаційних мереж та послуг, користувачами радіочастотного спектра перед ухваленням будь-яких рішень, що матимуть суттєвий вплив на ринок.
   Більше конкуренції на ринку електронних комунікацій, а відтак - більше інвестицій на ринок, зокрема європейських за рахунок схожого законодавства.
      Більші штрафи за порушення прав користувачів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар