Сторінкифуерг

пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Після взаємних санкцій Європарламент заморозив інвестиційну угоду з Китаєм

 

Через санкції, введені проти представників ЄС, Європарламент відхилив ратифікацію всеосяжної угоди про співпрацю в області інвестицій з Китаєм.
   Джерело: DW з посиланням на резолюцію Європейського парламенту         Деталі: Подальше обговорення цього договору заморожене – до тих пір, поки не будуть зняті санкції.
     Депутати також закликали Єврокомісію проконсультуватися з парламентом, "перш ніж робити якісь кроки щодо укладення та підписання" угоди.
Переговори про співпрацю в області інвестицій між Євросоюзом і Китаєм тривали кілька років.
       У підсумку в грудні минулого року Брюссель і Пекін домовилися про основні пункти цієї угоди.
      Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен зазначила тоді, що ЄС, який має "найбільший відкритий ринок світу", готовий до співпраці в галузі торгівлі та інвестицій з Китаєм.
          Однак потім відносини сторін погіршилися.
        У березні ЄС ввів санкції проти чиновників в китайській провінції Синьцзян за переслідування уйгурів – мусульманської меншини в КНР. Китай ввів відповідні заходи проти європейських політиків і вчених.
         Нагадаємо: 
     Ще у вересні 2020 року повідомлялось, що влада Китаю побудувала близько 400 таборів для так званого "перевиховання" меншин, зокрема уйгурів, боротьбою з якими вони займаються останні роки.
     Уйгури – корінний народ Східного Туркестану, що нині проживає на території Китаю, зокрема біля міста Синьцзян. За різними даними, в Китаї наразі близько 10 мільйонів уйгурів.
    Досить довгий час етнічна група дискримінується з боку офіційної влади з метою їх асиміляції. Серед "популярних" заходів для цього використовуються так звані табори "перевиховання". Там до уйгурів застосовують як фізичне, так і моральне насилля: змушують працювати на фабриках, гвалтують, б’ють, вчать північнокитайський діалект та змушують прославляти партію.

Немає коментарів:

Дописати коментар