Сторінкифуерг

четвер, 28 квітня 2022 р.

Заява Шалленберга про вступ України до ЄС викликала дискусію в Австрії

Заява австрійського глави МЗС Александера Шалленберга щодо європейського майбутнього України спровокувала дискусію в самій Австрії.
         Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це зазначив посол України в Австрії Василь Химинець під час онлайн-брифінгу для австрійських ЗМІ 25 квітня.

       "Ви вчора могли побачити реакцію нашого МЗС. І мені важливо, що ця дискусія триває далі. Знаю, що партія "Зелені" також поширила свою заяву, в якій було висловлено підтримку членства України в ЄС. І це для нас має значення. А щодо висловлювань федерального міністра Шалленберга, то ми, звичайно, дуже розчаровані, але це не означає, що ми втомимося чи про це не будемо дискутувати", - заявив Химинець, коментуючи відповідну заяву Шалленберга щодо України.
         Він наголосив, що ціль українського народу є "дуже чіткою" – отримати у червні статус кандидата на членство в ЄС.
          За словами посла, коли хтось говорить про те, що у питанні членства в ЄС зараз фокус уваги на Україні, а Західні Балкани "десь позаду", то треба тут також визнавати заслуги України. Як і неправильно говорити про нібито якийсь "швидкий шлях" України в ЄС. На цьому тлі дипломат вказав на те, що Україна вже давно чітко позиціонує своє прагнення приєднатися до спільної європейської сім’ї та отримати перспективу членства в Євросоюзі.
         Химинець вважає, що початок цьому був закладений ще під час Помаранчевої революції у 2004 році, а у 2013/2014 роках під час Революції Гідності європейські устремління України були міцно закріплені українським народом. "Тому, щонайменше, вже 10 років ми докладаємо зусиль у цьому напрямку . І зараз нам незрозуміло використання як приводу для відмови у членстві в ЄС того, що Західні Балкани вже стоять в черзі", - додав Химинець.
          Посол також вказав на те, що членство України в ЄС підтримують майже 90% українців, і країна продемонструвала великий успіх у процесі імплементації Угоди про асоціацію, як і існують дуже хороші приклади співпраці з ЄС у різних сферах. Крім того, варто пам’ятати, що "не лише ЄС важливий для України, але Україна – для ЄС". Зокрема, мова йде не про внесок України у безпеку Європи, розбудову демократії, світову продовольчу безпеку, але й про великі перспективи співпраці ЄС з Україною у сфері ІТ та виробництва водню. "Ми очікуємо що ЄС визнає заслуги України і зробить справедливу пропозицію щодо статусу кандидата", - заявив Химинець.
             Він також додав, що для України є неприйнятними спроби запропонувати їй якісь "інші альтернативи та варіанти" замість повноцінного членства у Європейському Союзі. "Для нас є неприйнятним те, що зараз є спроби замість членства в ЄС запропонувати Україні якісь інші альтернативи та варіанти. Ми дотримуємося думки, що нам буде зроблена справедлива пропозиція, і в ній будуть перспективи членства в ЄС. Передусім, у нашому випадку мова йде про статус кандидата у члени", - заявив український посол.
         Як повідомлялося, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг на саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі поставив під сумнів необхідність надання Україні повноцінного членства у Євросоюзі. За словами Шалленберга, для приналежності до Європи Україні нібито необов’язково ставати повноцінним членом ЄС, а "зв'язок з ЄС" може бути і через окремі "спеціальні пропозиції". При цьому, глава австрійського МЗС вказав на те, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.
         У МЗС України заявили, що розчаровані такими заявами Шалленберга, вважаючи їх "стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи".
          Між тим, заява глави МЗС Шалленберга, який представляє "Австрійську народну партію" (ÖVP), щодо європейських перспектив України викликала дискусію серед самого австрійського політикуму. Зокрема, у партії "Зелені", яка є партнером ÖVP в урядовій коаліції, не підтримали висловлювання Шалленберга, який поставив під сумнів необхідність приєднання України до ЄС. Так, речниця "Зелених" з питань зовнішньої політики Ева Ернст-Дзідзич заявила 25 квітня, що "нашою метою має бути те, щоб Україна стала повноправним членом (у Євросоюзі – ред.)".
           Крім того, у Твітері єврокомісара Йоганнеса Хана, який представляє ÖVP, також було опубліковано критичний пост з приводу висловлювань його колеги по партії Шалленберга щодо європейських перспектив України. Щоправда, пізніше цей твіт був видалений.

Немає коментарів:

Дописати коментар