Сторінкифуерг

понеділок, 18 вересня 2023 р.

ЄС закликає Іран негайно повернути ядерних інспекторів

        У Брюсселі різко розкритикували рішення Ірану позбавити акредитації кількох членів Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ. Згідно з повідомленнями, цей крок торкнувся восьми інспекторів, усі з Німеччини та Франції. Про це пише DW, передає УНН.

                    Деталі
                    У неділю Європейський Союз розкритикував Іран через його рішення позбавити акредитації кількох ядерних інспекторів ООН.
                        Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило в суботу, що деякі члени їх команди більше не мають дозволу на інспекцію ядерного арсеналу Ірану.
                          ЄС є координатором ядерної угоди з 2015 року між Іраном і світовими державами, відомої як JCPOA. Блок заявив, що «дуже стурбований» позбавленням акредитації.
                        Цитата
                    «Особливе занепокоєння викликає прямий і серйозний вплив цього рішення на здатність агентства проводити свою діяльність з перевірки, яка включає моніторинг Спільного всеосяжного плану дій [JCPOA]», — сказав речник ЄС.
             Він додав, що «ЄС закликає Іран переглянути своє рішення без зволікання».
                     Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі назвав крок Тегерана "непропорційним і безпрецедентним". Гроссі розкритикував Іран за перешкоджання «здатності МАГАТЕ ефективно проводити свої інспекції в Ірані».
            Міністерство закордонних справ Ірану заявило, що це рішення було прийнято у відповідь на "політичні зловживання" з боку Сполучених Штатів, Франції, Німеччини та Великобританії, усіх ключових учасників СВПД (Спільний всеосяжний план дій щодо ядерної програми Ірану - ред).
                Іранські ЗМІ та західний дипломат заявили, що ця подія торкнулася восьми ядерних інспекторів, усі з яких є Францією та Німеччиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар