Сторінкифуерг

середа, 27 вересня 2023 р.

Орбан заявив, що Угорщина не підтримуватиме Україну, допоки українці "не відновлять мовні права етнічних угорців"

     Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина не підтримуватиме Україну в жодному питанні міжнародних справ, "поки мовні права етнічних угорців там не будуть відновлені".
                        Про це повідомляє Reuters.

                    "Вони хочуть перетворити угорські школи на українські, а якщо це не спрацює, то закрити їх. Ми не підтримаємо Україну в жодному питанні на міжнародній арені, доки вона не відновить закони, що гарантують права угорців", — сказав Орбан.
                За його словами, в Україні нібито обмежені права близько 150 000 етнічних угорців на використання рідної мови, особливо в освіті, після того, як у 2017 році Київ ухвалив закон, що обмежує використання мов меншин у школах.
Раніше Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна готова внести зміни до законів про права нацменшин, якщо в цьому буде потреба, перед початком переговорів про вступ до ЄС.
     23 серпня Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9610 "Про внесення змін до Закону України "Про національні меншини (спільноти) України" щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України".
                        Що відомо про вступ України в ЄС
                  Європейська рада на саміті у Брюсселі 23 червня 2022 року надала Україні статус кандидата в ЄС. Київ має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.
                    "Комісія рекомендує надати Україні європейську перспективу. Це, звісно, за умови, що в країні проведуть низку важливих реформ. На думку комісії, Україна чітко продемонструвала прагнення та рішучість жити за європейськими цінностями та стандартами", — сказала президентка Єврокомісії Урсула Фон Дер Ляєн.
                            "Низка важливих реформ" — це сім наступних умов:
                            реформа Конституційного суду;
                            продовження судової реформи;
                            антикорупція, включно з призначенням керівника САП;
                            боротьба з відмиванням коштів;
                            втілення антиолігархічного закону;
                            узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;
                            зміна законодавства про нацменшини.

Немає коментарів:

Дописати коментар