Сторінкифуерг

середа, 21 лютого 2024 р.

Єврокомісія планує продовжити лібералізацію торгівлі з Україною ще на рік — Домбровскіс

    Єврокомісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс на Мюнхенській безпековій конференції, 16 лютого 2024 року. 
             Єврокомісія пропонує продовжити лібералізацію торгівлі з Україною ще на рік — до червня 2025 року. При цьому були створені додаткові гарантії для агросектора, щоб закрити занепокоєння з боку Польщі та Угорщини в питанні імпорту українського зерна.
                Про це розповів Єврокомісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс на Мюнхенській безпековій конференції, передає кореспондентка Суспільного.

                 "Ситуація справді залишається складною. З боку Європейської комісії, ми вийшли з пропозицією продовжити наші автономні торговельні заходи, тобто лібералізацію торгівлі з Україною ще на рік, до червня 2025 року. Ми створили деякі додаткові гарантії щодо чутливого сільськогосподарського сектора, саме для того, щоб подбати про занепокоєння, висунуті такими країнами, як Польща та Угорщина", — сказав Валдіс Домбровскіс.
                Він додав, що Єврокомісія веде діалог з Польщею та Угорщиною для скасування односторонніх обмежувальних заходів та сподівається, що з цими країнами можна буде застосувати систему експортного контролю, яка ефективно себе проявила з іншими країнами-членами ЄС.
                 "Уже є хороший приклад — система експортного контролю, яку створила Україна. Вона добре функціонує у випадку Румунії й Болгарії. І це в певному сенсі те, як це могло б працювати також у випадку Польщі, Угорщини та Словаччини. Ось чого ми намагаємося досягти". — додав Валдіс Домбровскіс.
                З цього питання Домбровскіс вже спілкувався з новим урядом Польщі та з українським прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.
               "Перший крок — це забезпечити розширення наших автономних торгових заходів, паралельно займаючись скасуванням односторонніх заборон, замінивши їх системою експортного контролю, яка вже функціонує між Україною та деякими державами-членами ЄС", — підсумував Валдіс Домбровскіс.
          13 лютого Єврокомісар із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав Польщу, Угорщину й Словаччину зняти одностороннє обмеження на імпорт українського зерна. За його словами, ЄС розробив альтернативні механізми, які допоможуть захистити європейських фермерів від надлишку української продукції.
                    Припинення імпорту українського зерна
                Після повномасштабного вторгнення РФ українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу та Румунію.
                У 2022 році Польща та Румунія спільно сприяли експорту зернових з України. Додаткова пропозиція зерна на ринках утворила тиск на фермерів, оскільки вплинула на ціни та можливості зберігання зернових. У двох країнах відбувалися місцеві протести проти урядів.
                    За оцінками Єврокомісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 мільйонів євро від напливу дешевшого українського зерна на їхні ринки.
                2 травня Європейська комісія тимчасово обмежила продаж пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження у Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.
            5 червня ЄК продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року. Обмеження стосувалися імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Водночас сфера застосування цих заходів до даних продуктів скорочувалася з 17 до 6 тарифних ліній.
                15 вересня Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт українського зерна в сусідні з Україною держави-члени ЄС.
            Після цього Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку заборонили імпорт сільськогосподарської продукції з України.

Немає коментарів:

Дописати коментар