Сторінкифуерг

четвер, 22 лютого 2024 р.

Литва закликає ЄС до «креативних рішень» у допомозі України для власної ж безпеки

    Європа опинилася у важкій ситуації внаслідок того, що не змогла визначити, що кінцевою метою її допомоги для України є перемога останньої у війні проти російської агресії.
        Саме тому ЄС має приймати нові та креативні рішення з продовження такої допомоги, оскільки, якщо Путін перемагатиме в Україні, його наступною ціллю стануть європейські країни. Про це в понеділок у Брюсселі перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

                 «Ми матимемо сьогодні регулярну Раду міністрів, але нічого регулярного немає в ситуації, в якій опинилася Європа, і ця ситуація може бути навіть гіршою. Я, очевидно, кажу про Україну. Ми витратили два роки, обговорюючи, яким чином ми можемо, крок за кроком, допомагати Україні. На жаль, ми не сформулювали стратегічну мету - чого ми хочемо досягти, визначити, що ми тут для досягнення перемоги. Ситуація не покращується. Якщо ми не прокинемося до цієї нової реальності та не поєднаємо зусилля для пошуку рішення, яке буде новим, креативним та змінить ситуацію на полі бою, на жаль, ми не будемо чути добрих новин у майбутньому», - сказав головний литовський дипломат.
           Він наголосив, що дуже важливо при цьому для ЄС дотримуватися принципу єдності, оскільки заходи підтримки України на двосторонньому рівні не можуть бути настільки ефективними, як допомога на рівні всіх 27 країн. Євросоюз сформував механізм військової допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру, і нині мова йде про формування фонду допомоги Україні в обсязі 5 мільярдів євро.
                «Якщо одна Німеччина зараз зважає на рішення надіслати 7 мільярдів євро (для допомоги Україні - ред.), то для 27 країн ЄС виділення 5 мільярдів євро має бути справою одного дня, або роботи протягом кількох годин. У цій війні вже не залишилося нічого, що залежить від технічних рішень. Нам необхідно прийняти великі політичні рішення, визначити, як ми про це думаємо», - зазначив литовський урядовець.
                Він зауважив, що не має жодного сумніву в тому, що українці здатні досягти перемоги у цій війні проти російської агресії. Вони продемонстрували мужність, волю, спроможність, знання, компетенцію - так багато речей, в які, ймовірно, не могли повірити багато з європейців, які ніколи не мали такого досвіду війни, через яку проходить Україна. Тож проблема наразі не у здатності українців досягти перемоги, а в поставках військового обладнання й боєприпасів - з цим проблема існує вже тривалий час. В результаті співвідношення у вогневих спроможностях наразі є шість до одного - коли на запуск шести російських ракет українці можуть відповідати лише однією. І вони якимось дивом продовжують тримати позиції, акцентував Ландсбергіс.
                 «Росіяни ведуть цю війну не лише для того, щоб знищити Україну. Країни, що є поблизу Росії, краще можуть розуміти, що відбувається. Ми не можемо не приймати цих рішень (щодо допомоги Україні – ред.). Це є зрозумілим для більшості балтійських та північних країн, для всіх, хто відчуває загрозу для себе. Якщо Україна впаде, ми будемо наступними. Путін не має жодного наміру зупинятися. Він не буде здатним зупинитися. Ті, хто сподіваються на Мінськ-3 або щось на кшталт цього, виявляють наївність, яка, якщо говорити м’яко, є дивною», - додав керівник зовнішньополітичного відомства Литви.
                 Як повідомлялося, 19 лютого у Брюсселі проходить формальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними темами якого є продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії, ситуація на Близькому Сході та в африканському регіоні Сахель. 

Немає коментарів:

Дописати коментар