Сторінкифуерг

вівторок, 18 червня 2024 р.

Лідери Євросоюзу 17 червня увечері зберуться затвердити керівництво

        Лідери країн ЄС зустрінуться 17 червня ввечері, щоб обговорити затвердження пакету кандидатур на головні посади у ЄС за підсумками євровиборів.
            Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews.

                На неформальному саміті 27 очільників держав та урядів подискутують про те, хто стане наступним президентом Європейської комісії, президентом Європейської ради та високим представником блоку із закордонних справ та політики безпеки.
                Як зазначається, розподіл головних посад повинен враховувати політичну приналежність, географічне походження та гендерний баланс, щоб забезпечити найбільшу підтримку кандидата за столом.
            У 2019 році відбір відбувся після кількох днів суперечок, у тому числі марафону, який тривав цілу ніч.
            Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн розраховує отримати другий мандат після того, як її правоцентристська Європейська народна партія здобула перемогу на європейських виборах.
                За словами восьми дипломатів та посадовців ЄС, очікується, що лідери ЄС досягнуть "політичної угоди" 17 червня ввечері, а саміт ЄС 27-28 червня офіційно підтвердить цю угоду, що є незвично раннім консенсусом.
                Серед кандидатів на посаду наступного керівника Євроради – експрем'єр-соціаліст з Португалії Антоніу Кошта, на посаду керівника дипломатії ЄС претендує прем'єр-ліберал з Естонії Кая Каллас, на посаду очільника Європейського парламенту – чинна президентка цього органу Роберта Мецола.
                  "Це буде пакетна угода… Якщо є розбіжності щодо (кандидатури - ред.) Урсули фон дер Ляєн, то це матиме побічний ефект і на інші високі посади, а цього ніхто не хоче", – зазначив неназваний дипломат з країни ЄС.
                    Як повідомляв Укрінформ, 6-9 червня громадяни держав ЄС обрали 720 депутатів Європарламенту. Кожна з 27 країн делегує пропорційну кількості населення кількість депутатів: від шести (Мальта, Кіпр, Люксембург) до 96 (Німеччина).

Немає коментарів:

Дописати коментар