Сторінкифуерг

вівторок, 30 липня 2024 р.

КС Німеччини оголосив частково неконституційною реформу для зменшення кількості депутатів

     Конституційний суд Німеччини визнав такою, що частково суперечить основному закону, реформу задля зменшення кількості депутатів Бундестагу. 
                    Про це повідомляє Tagesschau, пише "Європейська правда".

Угорщина спростила умови в’їзду для росіян і білорусів – ЗМІ

            Угорщина спростила умови в'їзду для громадян Росії та Білорусі – після візиту Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян цих країн в програму так званої "національної карти", яку видають на 2 роки з можливістю продовження для тих, хто хоче працювати в Угорщині.  
                                Джерело: німецьке видання RND та DW

Суд ЄС виніс рішення у справі дозволів регіональних урядів на відстріл вовків

         Суд ЄС постановив, що регіональні уряди не повинні дозволяти полювання на вовків, якщо природоохоронний статус тварини є "несприятливим" на національному рівні.
                            Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у рішенні суду.

Заступник міністра закордонних справ Польщі пропонує Угорщині вийти з ЄС і створити союз з Путіним

     “Я не дуже розумію, чому Угорщина хоче залишатися членом організацій, які їм так не подобаються", заявив Теофіл Бартошевський.
                Заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський пропонує Угорщині вийти з Європейського союзу створити союз з російським очільником Володимиром Путіним, пише RFM24.

Глава МЗС Польщі розповів, як позиція Угорщини дратує всіх інших у ЄС

        Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що Угорщина виглядає все більш ізольованою у ЄС, а її позиція дратує решту країн-членів. Зокрема, на останньому засіданні Ради ЄС у закордонних справах Угорщина не отримала підтримки своєї позиції.
                    Джерело: Сікорський в інтерв’ю Visegrad Insight, повідомляє "Європейська правда"

ЄС скорочує витрати на дипломатів через дефіцит бюджету, - Financial Times

    Дипломатам рекомендують відмовитися від поїздок, вечірок та посилення безпеки резиденцій.
              Європейська служба зовнішніх справ змушена скоротити на 43 млн євро витрати дипломатам. Їм рекомендують відмовитися від поїздок, вечірок та посилення безпеки резиденцій.
                    Про це пише Financial Times.

Євросоюз запустив процедуру надмірного дефіциту бюджету в семи країнах

    До процедури включили Францію, Італію та Угорщину
        Країни, які потрапили під процедуру, мають врегулювати дефіцит бюджету протягом семи років
            Європейський союз ініціював процедуру надмірного дефіциту бюджету проти семи країн-членів ЄС. Рішення ухвалили 26 липня, повідомили у пресслужбі Ради ЄС.

Негативно впливає на відносини з ЄС: Боррель застеріг Китай від співпраці з Росією

    Верховний представник ЄС Жозеп Боррель під час зустрічі з міністром закордонних справ КНР Ван Ї на полях регіонального форуму АСЕАН висловив стурбованість щодо підтримки Китаєм війни РФ проти України та закликав сприяти мирному процесу
              Про це повідомляє Європейська служба зовнішніх справ.

Рада ЄС боротиметься з дефіцитом бюджету семи країн

    Члени Євросоюзу повинні дотримуватися визначених правил щодо свого кошторису.
            Рада Європейського Союзу розпочне розслідування щодо того, що сім держав-членів блоку не виконали приписи, які стосуються максимального обсягу дефіциту бюджету.
            Як повідомляється на сайті Ради ЄС, порушниками виявилися Бельгія, Франція, Італія, Угорщина, Мальта, Польща та Словаччина. Усі вони не вписалися у ліміт 3% ВВП щодо дефіциту у державному кошторисі. Найгірші справи у Італії - там видатки перевищили доходи аж на 7,4% від внутрішнього продукту.

Україна отримає від Євросоюзу майже 70 генераторів

     Частина допомоги надійде до Покровська. 
        Україна отримає від Євросоюзу ще 68 великих генераторів для критичної інфраструктури.
            Про це повідомили на сторінці Представництва ЄС в Україні у соцмережі Х.

Росіяни в ЄС відкривають підприємства для експорту в РФ заборонених технологій - Інститут судекспертиз

        Росіяни, які вже багато років проживають в ЄС, також допомагають РФ отримувати заборонені технології.
                  Про це заслужений юрист України, заступник директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції Наталія Нестор сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

Україна приєдналася до запровадження санкцій ЄС проти Ірану

          15 липня Рада ЄС продовжила дію санкцій проти Ірану, який продовжує підтримувати російську агресію проти України.
                  Україна приєдналася до рішення Ради ЄС про запровадження санкцій проти Ірану за військову підтримку агресивної війни Росії проти України та за постачання зброї на Близький Схід та у регіон Червоного моря, де існують збройні конфлікти.
                Про це йдеться у заяві високого представника ЄС з приводу приєднання третіх країн до відповідного рішення Євросоюзу, що оприлюднена на сайті Європейської ради, пише "Укрінформ".

Наслідки російської війни проти України відчувають й у країнах АСЕАН - Боррель

    Попри географічну віддаленість від Азії російська війна проти України має важкі наслідки також для країн АСЕАН, населення яких відчуває вплив цієї агресії на рівень інфляції, а також на зростання продовольчих та енергетичних цін.
        Про це сьогодні під час виступу на міністерській зустрічі АСЕАН (ASEAN - Асоціація держав Південно-Східної Азії) в Лаосі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Раді планують спростити розгляд євроінтеграційних законів

    У Верховній Раді України напрацьовують законопроєкт, що передбачає розгляд законодавчих ініціатив, необхідних для вступу у Європейський Союз, за скороченою процедурою.
               Про це повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у інтерв’ю в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

Переобрання Урсули фон дер Ляєн - багатообіцяючий для України початок нового політичного сезону в ЄС

        Поряд з чітким пріоритетом на розширення Європейського Союзу та розвитком оборонного виробництва, майбутнє Зеленої угоди та відмови від російського викопного палива потребуватимуть більше, ніж декларацій.
                Під час промови Урсули фон дер Ляєн перед новообраним Європейським Парламентом, кандидатка зірвала овації сім разів, і більшість з них стосувались підтримки України. З трансляції промови було чітко видно, кого стосується так званий “санітарний кордон”, який проведений між чотири-партійною коаліцією та рештою праворадикалів, які, звісно ж, не аплодували.

ЄС не підтримав претензії Угорщини та Словаччини до України щодо транзиту нафти "Лукойлу" — FT

        Спроби Угорщини та Словаччини залучити ЄС до своєї "нафтової" суперечки з Україною провалилися. Європейська комісія загальмувала їхнє прохання закликати Київ зняти нещодавні санкції з російської нафтової компанії "Лукойл".
                        Про це пише Financial Times.

У ЄС попередили Словаччину про "негайні юридичні дії" в разі ухвалення закону про "іноагентів"

        Європейська комісія попередила Словаччину, що вона розпочне "негайні юридичні дії", якщо Братислава ухвалить закон, який обмежуватиме діяльність неурядових організацій та медіа, - закон про "іноагентів"
                Про це заявила віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова, інформує Reuters.

Посли Євросоюзу погодили майже 4,2 млрд євро для підтримки України

     Посли країн ЄС погодили перший транш у межах програми Ukraine Facility. Це відкрило Україні шлях для отримання майже 4,2 мільярда євро на підтримку відновлення, реконструкції та модернізації.
               Про це повідомило угорське головування в Раді ЄС у соцмережі X.

"Волинське питання": у Польщі приголомшили заявою про вступ України до Євросоюзу

    У польському уряді закликали поставити Україні ультиматум.
        Голова Міністерства оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Україна не приєднається до Євросоюзу, доки не буде вирішено "Волинське питання".
        Міністр сказав, що "Польща підтримує Україну настільки, наскільки це можливо".

"Укренерго" отримає грант у 100 млн євро від Євросоюзу

    Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький і голова Представництва німецького державного банку розвитку KfW в Україні Лоренц Гесснер підписали угоду на 100 млн євро.
            Деталі: Єврокомісія уповноважила KfW спрямувати до "Укренерго" кошти спеціальної бюджетної програми ЄС "Ukraine Investment Facility".

четвер, 11 липня 2024 р.

Оборонна стратегія України і безпекові угоди: перспективи та виклики після саміту НАТО у США. Колонка Сергія Згурця

                 У США зараз проходить 75-й ювілейний саміт НАТО, який триватиме до 11 липня. Пропозиції цього саміту для України залишаються менш амбітними, ніж сподівалися у Києві та в деяких державах Альянсу
                        Саміт НАТО у США
                Україна очікує на підсумкове комюніке, але скоріше за все там буде зафіксовано тезу про незворотний шлях України до членства в НАТО з наголосом на потребі активних зусиль України у боротьбі з корупцією. Тож зараз наші партнери та сама Україна сконцентровані скоріше на рішеннях, що скеровані на захист від російського нападу в найближчому майбутньому. У цьому сенсі важливо, що на початку саміту очільники п’яти країн зобов’язалися надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони. Заявлено про п’ять нових стратегічних систем, тобто ті, що спроможні вирішувати завдання протиракетної та протиповітряної оборони. Це насамперед комплекси Patriot, і заявлено про те, що таку передачу зроблять Сполучені Штати, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Італія, - усі передадуть по одному комплексу. Особливо новина в тому, що США передадуть ще один ​​Patriot, тому що про всі інші комплекси ми вже знали. Заявлений комплекс від Німеччини вже стоїть на чергуванні в Україні. Загалом йдеться про вісім Patriot і один комплекс SAMP-T. Можливо, згодом їх буде більше. Хоча є сподівання ще й на Patriot, які зараз є у розпорядженні Ізраїлю, який знімає їх з бойового чергування, і в перспективі можливо їх передадуть також Україні.

З 11 липня "транспортний безвіз" з ЄС запрацює за новими правилами

         Нові правила стосуються як українських, так і іноземних перевізників.
        10 липня завершується перехідний період оновленої Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Євросоюзом. 
              Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури

Програма «Креативна Європа» оголосила спеціальний конкурс для України на €5 мільйонів

     У межах програми ЄС «Креативна Європа» відбудеться спеціальний конкурс для України на 5 мільйонів євро.
           Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

Саудівська Аравія пригрозила країнам G7 продажем європейських боргових авуарів за конфіскацію заморожених активів РФ, - Bloomberg

         Міністерство фінансів Саудівської Аравії повідомило деяким колегам G7 про свою опозицію до ідеї конфіскації майже $300 млрд із заморожених активів Росії на користь Україні й пригрозило продажем європейських боргових авуарів
                    Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела.

Прем’єр Чехії Петр Фіала допоможе фон дер Ляєн із переобранням на другий термін

        Урсула фон дер Ляєн може розраховувати на допомогу прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали, якщо їй знадобляться голоси від правої групи Європейських консерваторів і реформістів (ECR).
                    Про це повідомляє Politico.

Глава МЗС Грузії стверджує, що країна рухається до Євросоюзу

    Влада Грузії готова вести Грузію шляхом європейської інтеграції.
           Міністр закордонних справ Грузії Ілля Дарчіашвілі прокоментував заяву посла Євросоюзу Павла Герчинського щодо призупинення вступу країни до ЄС.
                    Про це повідомляє “Грузія online”.

Україна та ЄС підписали фінансову угоду на €5,27 млрд в рамках Ukraine Facility

         Угода регулює отримання грантової допомоги. Це остання угода, яка необхідна для того, щоб повністю запустилася програма Ukraine Facility.
                    Перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко підписала Фінансову угоду між Україною та Європейським Союзом, яка регулює отримання грантової допомоги в рамках Ukraine Facility у розмірі €5,27 млрд протягом наступних чотирьох років.                                 Про це повідомляє урядовий портал. 

Україна і Єврокомісія розпочали двосторонні зустрічі щодо скринінгу законодавства

     У Брюсселі в понеділок розпочалась перша двостороння зустріч Україна-ЄС щодо оцінки адаптації українського законодавства до права Європейського Союзу.
    Як передає Укрінформ з посиланням на Євроінтеграційний портал, це наступний важливий крок на шляху до членства в ЄС.

Британія Стармера повернеться в ЄС?

         Що справді подобається у британській політиці, то це те, що незалежно від зміни політичних партій геополітичні орієнтири і антиросійська позиція Лондона залишатиметься незмінною
                 Майбутній прем’єр Кір Стармер не просто заявляв про незмінну підтримку України у разі своєї перемоги, а особисто знає усі наслідки злочинної путінської політики, —  як адвокат він безпосередньо брав участь у судовому процесі у справі колишнього агента ФСБ Литвиненка на стороні звинувачення. І тепер у ролі прем’єра у Стармера будуть чудові можливості працювати на зменшення російського впливу у світі.

У Євросоюзі пояснили, навіщо Кремль виступає з так званими "мирними пропозиціями"

     Російський диктатор Путін неодноразово висловлювався щодо "мирний пропозицій".
            Всі так звані "мирні пропозиції" Кремля спрямовані лише на те, щоб легітимізувати своє незаконне вторгнення до України, порушуючі всі міжнародні норми.
                      Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

Результати виборів у Британії: історична перемога лейбористів – що зміниться для України

        Лейбористи на виборах у Великій Британії, які відбулися в четвер, 4 липня, розгромили консерваторів, отримавши 412 із 650 місць у парламенті.
                Торі під керівництвом Ріші Сунака здобули лише 121 місце. Він уже визнав поразку та оголосив про відставку, зокрема і з посади лідера Консервативної партії, у своїй останній заяві на посаді премʼєра.
              "Я зателефонував Кіру Стармеру (лідеру лейбористів і наступному премʼєру Британії – ред.), щоб привітати його з перемогою. Є багато чому повчитися і багато над чим подумати. І я беру на себе відповідальність за наш програш. Якими б не були наші розбіжності в цій кампанії, він порядна людина, яку я поважаю", – сказав Ріші Сунак.

Україна обговорює транзит газу з Азербайджану в ЄС — Зеленський

        Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна обговорює транзит азербайджанського газу до Європейського Союзу.
            Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg Television.

Чи стане головування Угорщини в ЄС катастрофою для України: пояснення від експертки з євроінтеграції

        Експертка Марія Голуб пояснила, чому Віктор Орбан вперше за 12 років приїхав до Києва.
               Від 1 липня Угорщина розпочала шестимісячне головування в Раді Європейського Союзу. А 2 липня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан з неанонсованим візитом завітав до Києва.
                  Що означає для України цей візит та чи варто боятися головування Будапешта в ЄС, розповіла експертка з євроінтеграції та двосторонніх відносин між Україною та ЄС Марія Голуб. За словами експертки, дуже добре, що цей візит відбувся.

США перевели у підвищену готовність військові бази Європі через можливі теракти

    На кількох військових базах США, які розташовані у Європі, було запроваджено стан підвищеної готовності через побоювання щодо імовірних терористичних атак на військовий персонал або об’єкти інфраструктури. Про рішення військового командування ввечері у неділю, 30 червня, повідомив телеканал CNN.