Сторінкифуерг

пʼятницю, 5 травня 2017 р.

"ЄВРОБАЧЕННЯ"

Пісенний конкурс Євробачення — щорічний  конкурс, що проводиться з 1956 року між країнами-членами Європейської Мовної Спілки. «Європейська мовленнєва спілка» (ЄМС), або «Європейська спілка радіомовлення і телебачення» (ЄСРТ) була створена 12 лютого 1950 року 23-ма телерадіомовними організаціями з Європи та середземноморського регіону на конференції у курортному містечку Торкі, графство Девон, Велика Британія. ЄМС є найбільшою у світі професійною асоціацією телерадіомовників і станом на 2007 рік має 74 активних члени з 55 країн Європи, Північної Африки та Близького Сходу, а також 43 асоційованих члени з інших 25 країн. ЄМС є організатором конкурсів сімейства «Євробачення» (пісенний конкурс Євробачення, дитячий пісенний конкурс Євробачення, танцювальний конкурс Євробачення, тощо). Менеджмент конкурсу з української сторони здійснює Національна суспільна телерадіокомпанія України.

У 1950-х роках, коли зруйнована Другою світовою війною Європа все ще відбудовувалася, у Європейській Мовній Спілці з'явилася ідея створити міжнародний пісенний конкурс, де б усі країни брали участь у єдиній телевізійній програмі, яка транслювалася б одночасно в усіх країнах, що є членами спілки. Ця ідея народилася в 1955 році, під час зустрічі ЄМС у Монако, в одного з його співробітників — швейцарця Марселя Безансона. За зразок було взято Пісенний Фестиваль Санремо, що проводився в Італії. Ця ідея була також сміливим технологічним експериментом: у ті дні це було дуже амбітним проектом — з'єднати разом багато країн у велику мережу для трансляції на широкій території. Супутникового телебачення ще не існувало й Мережа Євробачення користувалася наземною мікрохвильовою мережею.
Перший Конкурс пройшов 24 травня 1956 року в місті Луґано, Швейцарія. У ньому взяли участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні. Але вже з 1957 року ввели обмеження — одна пісня від кожної країни-учасника. Пісенний конкурс Євробачення 1956 року виграла приймаюча країна — Швейцарія.
До 2004 року пісенний конкурс Євробачення складався лише з фіналу. У 2004 році був створений додатковий раунд кваліфікації — півфінал, у зв'язку з постійним збільшенням країн, що бажали взяти участь у конкурсі, і відбувався він у четвер. Починаючи з 2008 року пісенний конкурс Євробачення складається з двох півфіналів та фіналу. Півфінали відбуваються у вівторок та в четвер відповідно. Фінал відбувається в суботу о 22 годині за київським часом.
Починаючи з Пісенного конкурсу Євробачення 2000 діяло правило «Великої четвірки». Воно означало, що до фіналу автоматично, незалежно від зайнятого місця на конкурсі, потрапляють чотири країни — Франція, Німеччина, Велика Британія та Іспанія. Це право було надане цим країнам завдяки тому, що вони є засновниками та спонсорами конкурсу. Саме вони вкладають більшу частку фінансів в організацію конкурсу. З поверненням на конкурс у 2011 році Італії (яка тривалий час бойкотувала конкурс), «Велика четвірка» стала «Великою п'ятіркою».
У 2015 році до участі в ювілейному, 60-му, конкурсі було запрошено Австралію, яка кілька років перед тим транслювала у себе Євробачення. Виконавцю від цієї країни було відразу надано місце у фіналі. Таким чином, у фіналі Євробачення-2015 виступає 27 країн. У разі перемоги конкурсанта від Австралії, остання зможе взяти участь і в наступному конкурсі, однак сам він відбудеться в Європі.

У 2016 році в Стокгольмі на конкурсі Євробачення  перемогла українська виконавиця Джамала з піснею «1944». Це дало право Україні приймати «Євробачення-2017». Національний відбір України провели «Національна телекомпанія України» спільно з телеканалом «СТБ». Всеукраїнські кастинги учасників національного відбору відбулися у жовтні-листопаді 2016 року в Запоріжжі, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі та Києві. Прямі трансляції національних відборів відбулися на телеканалах «UΛ:Перший» та «СТБ». Відбір був поділений на три півфінали і фінал, де було оголошено переможця, групу O’Torvald, яка представить Україну на конкурсі. 9 травня відбудеться перший півфінал Євробачення, 11-го - другий, а 13 травня – фінал. 

Немає коментарів:

Дописати коментар