Сторінкифуерг

неділю, 1 липня 2018 р.

Конференція щодо реформ в Україні - “Рушій змін”: заява Високої представниці ЄС / Віце-президентки Єврокомісії Федеріки Моґеріні

Передусім хотіла би подякувати Прем’єр-міністру Данії [Ларсу Люкке Расмуссену] та Міністру закордонних справ Данії Андерсу Самуельсену за те, що зібрали нас всіх сьогодні. 

Ми тут, аби сказати: ми - разом з Україною, з її громадянами та урядом. Ми підтримуємо вже проведені реформи. Я би хотіла привітати та відзначити Прем’єр-міністра [України Володимира Гройсмана] та весь його уряд за вже проведену роботу. Окрім того, я би хотіла підтримувати та сприяти всім майбутнім реформам. Ми тут з вами.

Ніколи ще Україна та Європейський Союз не були настільки близькі як сьогодні. Ніколи ще Європейський Союз не інвестував стільки в жодну країну з-поза його меж, скільки від 2014 року він інвестував в Україну.  Ми надали Україні найбільший в історії ЄС пакет допомоги - понад 13 мільярдів євро.
Наша нова Угода про асоціацію - це найамбітніша угода, яку Європейський Союз коли-небудь укладав з будь-якою країною-партнером. Наша Консультативна місія допомагає вам у реформуванні сектору цивільної безпеки. А з минулого літа громадяни України можуть без віз подорожувати до Європейського Союзу. І це не був сигнал з нашого боку; це досягнення, яке стало результатом вже проведених важливих реформ. Україна має провести ще більше реформ. І не тому, що ми так хочемо, а тому що, як ми чуємо, народ України вимагає цих реформ. І ви - найперший, хто це усвідомлює та працює над цим. Я знову хотіла би подякувати Вам і привітати Вас, пане Прем’єр-міністре, за надзвичайну роботу.
Ми всі розуміємо, що реформи не впроваджують окремо від контексту. Виклики є величезними через конфлікт на сході та через незаконну анексію Кримського півострова. Європейський Союз завжди підкреслював відповідальність Росії за це. Також він постійно нагадує про свою підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Ми єдині та рішучі в цьому.
В європейських інтересах відстоювати цей принцип: кордони не може бути змінено військовою силою. В європейських інтересах допомагати Україні ставати сильнішою та стійкішою. І ця допомога полягає не лише у продовженні спільної роботи з Україною над розв’язанням проблем у безпековій сфері, але й у підтримці процесу реформ. Ми розуміємо, що допомога у проведенні реформ - це найкращий спосіб зробити Україну та українців стійкішими.
Як зазначив Прем’єр-міністр, за минулий рік було досягнуто значного прогресу у впровадженні багатьох ключових реформ.
Є поступ у системі охорони здоров’я та пенсійній системі. Це перші соціальні реформи від 2014 року. Окрім того, досягнення у децентралізації, державному управлінні та державних закупівлях допоможуть Україні надавати якісні послуги своїм громадянам, витрачаючи водночас менше коштів. Два роки тому створено перше незалежне суспільне мовлення. А Енергетична стратегія до 2035 року, серед іншого, сприятиме підвищенню енергетичної незалежності України, посилюючи таким чином її стійкість.
Я дуже добре пам’ятаю, як близько трьох місяців тому під час мого останнього візиту до України ми обговорювали нагальну потребу боротися з корупцією, зокрема через створення Вищого антикорупційного суду як найпершого пріоритету. Я рада, що вже ухвалено закон, що створює такий суд. Я хотіла би привітати це досягнення. І після утворення такого суду Україна отримає можливість досягти стандартів, які містяться у рекомендаціях Венеціанської комісії. Особливо важливо, щоби під час перехідного періоду Вищий антикорупційний суд міг розглядати вже відкриті судові справи.
Донедавна суд був єдиним відсутнім елементом мозаїки, оскільки інші інституції було створено раніше. Йдеться, зокрема, про Національне антикорупційне бюро, яке вже може засвідчити значні досягнення. Тепер всі ці інституції - серед яких Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне агентство з питань запобігання корупції - мають отримати можливість виконувати свою роботу незалежно та ефективно. Більш важливо: антикорупційні органи мають показати результати, зокрема у резонансних справах. Одним з прикладів незавершеної роботи є справа Приватбанку, в якій було втрачено понад 5 мільярдів доларів.
Важливу роль відіграють також антикорупційні активісти та громадянське суспільство. Саме тому ми вважаємо, що з них потрібно якнайшвидше зняти вимогу декларувати активи.
Проте викорінення корупції та вдосконалення верховенства права не лише задовільнить вимоги українських громадян - я дуже добре пам’ятаю, що чотири роки тому це була головна вимога,  -  але й також покращить бізнесовий клімат, сприятиме надходженню інвестицій, зокрема й із-за кордону. Це також допоможе забезпечити ефективне впровадження критеріїв візової лібералізації. Всі реформи - які ми сьогодні обговорюємо та які підтримуємо - позитивно вплинуть на життя всіх українських громадян. Ми говоримо про робочі місця, про свободи, про реалізацію потенціалу української економіки. Це ті зміни, які громадяни України хочуть та потребують. Європейський Союз і надалі підтримуватиме реформи та громадян України конкретними діями. Ви знаєте, що можете на нас розраховувати.
Дякую!
Детальніше: https://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/47685/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D1%96%D1%8F-%D1%89%D0%BE%D0%B4%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96-%E2%80%9C%D1%80%D1%83%D1%88%D1%96%D0%B9-%D0%B7%D0%BC%D1%96%D0%BD%E2%80%9D-%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%97-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%96-%D1%94%D1%81-%D0%B2%D1%96%D1%86%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BA%D0%B8_uk


Немає коментарів:

Дописати коментар