Сторінкифуерг

вівторок, 10 липня 2018 р.

Українці назвали головні перешкоди для євроінтеграції

Для 30% мешканців України повне членство у ЄС бачиться найкращою моделлю для зближення. Головними перешкодами називають брак коштів і хабарництво.
Про це сказала директор Центру "Нова Європа" Альона Гетьманчук у Києві під час презентації результатів дослідження, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дещо несподіваними були відповіді на питання - який ступінь зближення України з ЄС вас влаштував би? Тобто поки наші дипломати ламають списи на всіх дипломатичних переговорах щодо хоча б якоїсь примарної перспективи членства України, визнання наших європейських прагнень, то лише для 30% мешканців України повне членство у ЄС є найбільш бажаною моделлю... Тобто суспільство не має рожевих окулярів, як часто вважають європейські урядовці", - сказала вона.
Наступна відповідь за популярністю щодо моделі зближення з ЄС - вільна торгівля без жодних обмежень (21%). І третя відповідь - влаштовує нинішній ступінь відносин (20%), а 14% вважають, що треба відмовитись від зближення з ЄС.
"При цьому, якщо на заході 54% бажають повного членства у ЄС, то на сході України лише 13% бажають повного членства, а чверть опитаних на сході проти такого членства", - додала Гетьманчук.
Крім того, за її словами, 40% українців вважають, що євроінтеграція буде успішною, якщо вони бачитимуть краще обслуговування в лікарнях, комфортний громадський транспорт, соціальну інфраструктуру.
Також, згідно з опитуванням, головними перешкодами для євроінтеграції у областях українці вважають брак коштів і хабарництво місцевих чиновників (по 37%).
"Уявлення про головні перешкоди для євроінтеграції у регіонах України саме таке", - прокоментувала Гетьманчук.
У свою чергу директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що дослідження показує дуже вимогливе ставлення людей до державних інституцій.
"В основі кожної з проблем (соцзабезпечення, транспортна інфраструктура - ред.) - спроможність інституцій і виконання Угоди про асоціацію", - сказала вона
Загальнонаціональне опитування здійснювалося у травні 2018 року соціологічною компанією GfK Ukraine у рамках реалізації проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється міжнародною організацією Pact в Україні. Участь в опитуванні взяли не менше 2000 осіб на всій території України, окрім тимчасово окупованого Криму та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Межа похибки для національної вибірки не перевищує 2,2%.


Немає коментарів:

Дописати коментар