Сторінкифуерг

понеділок, 22 жовтня 2018 р.

Уряд Італії затвердив проект бюджету попри різку критику Єврокомісії


Італійський уряд 20 жовтня затвердив проект державного бюджету на 2019 рік, який розкритикувала Європейська комісія.
Про це пише AP

Прем'єр-міністр країни Джузеппе Конте заявив, що проект бюджету був схвалений усіма фракціями коаліції на позачерговому засіданні уряду. Він зазначив, що Італія налаштована вести конструктивний діалог з Євросоюзом найближчими тижнями.
Утім, лідери правлячих партій "5 зірок" Луїджі Ді Майо та "Ліги" Маттео Сальвіні, які обіймають посади віце-прем'єрів, вказали на те, що не бачать можливостей для змін проекту бюджету. "Ми повторили наші позиції", - сказав Луїджі Ді Майо.
Напередодні міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило кредитний рейтинг Італії до рівня Baa3 зі стабільним прогнозом, посилаючись на "послаблення фінансової стійкості Італії". У Moody's закликали переглянути бюджетний проект, який передбачає дефіцит розміром 2,4% від ВВП, що втричі більше, ніж обіцяв попередній уряд у Римі.
У відповідь на це Маттео Сальвіні заявив, що не турбується про зниження рейтингу. "Уряд йде вперед попри рейтингові агентства, європейських комісарів та деякі внутрішні непорозуміння", - запевняє він.
Позачергове засідання уряду було викликано частково також через те, що Луїджі Ді Майо заявив, що у проект бюджету були внесені неузгоджені у коаліції зміни. Йдеться, зокрема, про пропозицію подовження дії податкової амністії на гроші, які були виведені за кордон, а потім повернуті до Італії. Рух "5 зірок" виступав проти цієї норми, побоюючись можливого відмивання грошей. Остаточну відповідь на зауваження з Брюсселя щодо бюджету Італія має надати Єврокомісії 22 жовтня.
Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейська комісія піде на безпрецедентний крок і відхилить національний бюджет Італії, якщо італійський уряд не поліпшить оголошені цифри дефіциту.
Нагадаємо, уряд Італії ухвалив державний бюджет, в якому популістські лідери заклали збільшення витрат для виконання своїх передвиборчих обіцянок.
Новий бюджет потягне за собою збільшення і без того величезного боргового навантаження країни – наразі борг складає 131% ВВП, найбільший серед країн єврозони після Греції і вищий, ніж верхня межа ЄС на 60%. 


Немає коментарів:

Дописати коментар