Сторінкифуерг

вівторок, 9 жовтня 2018 р.

Маас пропонує "пілотів стабілізації" для кращого реагування на кризи в Європі


Євросоюз може і повинен відігравати вагомішу роль у запобіганні кризи на європейському просторі і його менеджменту.
Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас, виступаючи в понеділок у Федеральній академії політики безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щоб підтримувати Європу пристосованою до сучасного світу, який схильний до конфліктів, нам також необхідно збільшити можливості реагування на кризові ситуації. Для цього ми маємо стати більш професійними і швидкими в європейських місіях. Засобом для цього є створення "Європейського експертного центру з врегулювання цивільних криз", - заявив Маас.
За його словами, центр покликаний як постачальник послуг оперативно сприяти управлінню цивільними кризами. Він повинен допомагати створити спільне розуміння у випадках, коли різні країни мають різні концепції і методи роботи в рамках місій. У Берліні переконані, що вплив ЄС у багатьох кризах залежить головним чином від єдності співдружності.
Міністр навів приклади роботи діючих місій - зокрема, щодо допомоги цивільних експертів і поліцейських в Україні в рамках місії ЄС з надання сприяння в реформуванні громадянського сектора безпеки (EUAM), які навчають українських колег сучасним методам деескалації під час проведення демонстрацій. У місії беруть участь експерти зі Швеції, Італії, Португалії, Румунії та Німеччини.
На думку глави німецької дипломатії, підвищити здатність ЄС реагувати на кризи можуть також так звані пілоти стабілізації. Коли відбувається ескалація політичного конфлікту, ЄС повинен бути спроможним надати невелику, високомобільну розвідувальну одиницю. "Пілот стабілізації" може екстрено прибути на територію конфлікту, щоб швидко надати першу ситуаційну картину того, що відбувається, для ЄС. Такий підхід може стати ядром для майбутньої місії єдиної політики оборони і безпеки або для використання інструментів Європейської Комісії, вважає міністр.
Це ж стосується і роботи в Раді Безпеки ООН, непостійним членом якого Німеччина буде, починаючи з 1 січня 2019 року. Девізом ФРН в цьому органі на 2 роки буде "Запобігати кризи, управляти конфліктами, сприяти миру".
Підсумовуючи, Маас зазначив, що мир і безпека постали сьогодні перед обличчям таких загроз, яких давно вже не відчували. Серед загроз він назвав "вихід з міжнародних угод навіть найближчих союзників, аж до порушень міжнародного права з боку Росії, нашого великого сусіда; тема України, незаконна анексія Криму, всі питання, конфлікти, кризи, які зберігаються до сьогоднішнього дня".

Немає коментарів:

Дописати коментар