Сторінкифуерг

середу, 21 листопада 2018 р.

Перевірка інвестицій: досягнуто політичної угоди щодо механізму ЄС


Невдовзі Європейський Союз зможе координувати перевірку інвестицій з країн з-поза меж ЄС у стратегічні сектори, щоб переконатись, що вони не загрожують безпеці та громадському порядку.
20 листопада країна-голова Ради ЄС досягла попередньої домовленості з представниками Європейського Парламенту щодо нормативної бази ЄС із перевірки прямих іноземних інвестицій. Далі посли Євросоюзу мають політично затвердити цю угоду.

“Сьогоднішня угода забезпечить кращий захист для Європи та її громадян. Вона не передбачає закриття наших ринків; ця угода -  про відповідальність за свої дії. Ми рішуче налаштовані на забезпечення безпеки нашого технологічного сектору та важливої інфраструктури. Зараз я закликаю держави-члени затвердити цю амбітну реформу,” - сказала австрійська федеральна міністерка з цифрових та економічних справ і представниця країни-голови у Раді ЄС Маргарет Шрамбьок (Margarete Schramböck).
Євросоюз перебуває на першому місці за надходженням прямих іноземних інвестицій. Це дуже відкритий ринок. Проте останніми роками спостерігається стрімке зростання інвестицій, пов'язаних із критичними активами ЄС. Це не є наслідком дії звичайних ринкових сил. Наприклад, непрозорі державні підприємства або приватні фірми, що мають тісні зв'язки із представниками влади, придбали певні фірми в Євросоюзі. Останні застосовують передові технології або технології подвійного використання (такі як штучний інтелект, робототехніка або нанотехнології), а також володіють активами стратегічної інфраструктури, які можуть мати потенційний вплив на безпеку чи громадський порядок Європейського Союзу.
Нині менше половини національних законодавств країн-членів ЄС дозволяє їм проводити перевірку прямих іноземних інвестицій. На основі правил, погоджених 20 листопада 2018 року, вони збережуть повноваження переглядати та потенційно блокувати прямі іноземні інвестиції на підставі оцінки ситуації безпеки та громадського порядку. Також їм не потрібно буде ухвалювати чи зберігати механізм перегляду. Однак чинний та новий механізми матимуть відповідати низці загальноєвропейських вимог. Зокрема, це дотримання принципу недискримінаціїзахист конфіденційної інформаціїправо на судовий захист від рішень державних органів влади або чітко визначені процедурні правила, які можна буде застосовувати на практиці.
Це регулювання дозволить Європейській Комісії надавати державам-членам консультативні висновки. Тут вона зможе висловити думку щодо того, чи інвестиції - як заплановані, так і вже здійснені - можуть вплинути на безпеку або громадський порядок в одній або декількох державах-членах.
Текст також передбачає механізм співпраці між країнами-членами та Єврокомісією. Перші матимуть інформувати одна одну та Єврокомісію про будь-які прямі іноземні інвестиції, які проходять перевірку державних органів влади. Окрім того, у разі отримання запиту вони матимуть надавати доступ до певної інформації. Зокрема, це дані щодо структури власності іноземного інвестора та щодо фінансування інвестиції.
Подальші кроки:
Угоду розглянуть посли Євросоюзу. Після того, як текст буде повністю завершеним, вони мають його затвердити від імені Ради ЄС. Потім його мають ухвалити Європейський Парламент і Рада ЄС у першому читанні.


Немає коментарів:

Дописати коментар