Сторінкифуерг

четвер, 21 грудня 2023 р.

Фон дер Ляєн: "Перший пріоритет ЄС — це Україна та підтримка України"

     Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 2023 рік закінчується "чудовими новинами" для ЄС, сусідів та друзів блоку.
            Про це політикиня повідомила на полях саміту в Брюсселі.

            "Завдяки вчорашньому рішенню Єврорада робить кроки до розширення. І це буде знаковим у нашій спільній історії. Ми вирішили відкрити переговори з Україною та Молдовою, а також надати Грузії статус кандидата", — сказала фон дер Ляєн.
           Президентка ЄК зазначила, що відповідне рішення показала, що Європейський союз "дотримується обіцянок", а причини розширення "ніколи не були такими сильними, як зараз".
              "У світі, який сколихнуло багато криз, це інвестиція в стабільність, в безпеку, а також процвітання на континенті. І це велика інвестиція в демократії, які залишаються об'єднаними", — наголосила політикиня.
        Фон дер Ляєн розповіла, що бюджет ЄС був узгоджений до криз: перед пандемією, повномасштабною війною Росії проти України, енергетичною кризою та інфляцією, спричиненою ними, і кризою на Близькому Сході.
            "Ми мобілізували наш бюджет, щоб надавати фінансову підтримку, але зараз підходимо до лімітів нашого бюджету, аби відповідати на ці виклики. Тому в червні Єврокомісія запропонувала підсилення бюджету блоку. Ми заклали дуже чіткі пріоритети. Звісно, перший пріоритет — це Україна, підтримка України", — підкреслила президентка Європейської комісії.
          За словами політикині, далі — міграція, підсилення конкурентоспроможності ЄС, зменшення інфляції, боротьба зі стихійними лихами та енергокризою.
        "26 членів підтримали ці пріоритети та домовилися надати додаткове фінансування. Ми не досягли згоди вчора. Угорщина не змогла підтримати. На початку наступного року буде ще одна зустріч. Ми як Європейська комісія зробимо все, аби забезпечити оперативне рішення", — додала фон дер Ляєн.

Немає коментарів:

Дописати коментар