Сторінкифуерг

середу, 27 березня 2024 р.

Politico: декілька країн ЄС проти продовження безмитного ввезення товарів з України

         Сьогодні посли Євросоюзу матимуть зустріч щодо цього.
            Посли Євросоюзу зустрілися вранці для обговорення торговельних пільг для України ще на рік. Однак невідомо, з яким результатом завершиться зустріч, адже декілька країн виступають проти продовження, пише Politico з посиланням на двоє дипломатів ЄС.
               Минулого тижня Франція і Польща, як і Угорщина та Словаччина, відхилили компромісну угоду щодо розширення безмитного доступу України до ЄС. Париж і Варшава навіть стверджували, що нових обмежень на мед і зерно недостатньо.

                "Макрон і Туск займаються проукраїнською риторикою, але не мають жодних проблем відмовитися від єдиного варіанту, який є в українців для певної економічної діяльності. Тож ці лідери готові заплатити Україні 50 мільярдів євро однією рукою, а іншою рукою забрати свої доходи", – сказав Politico дипломат країни, яка підтримує торговельні послаблення для України.
            Після початку масштабного вторгнення Росії ЄС скасував тарифи на український імпорт, аби підтримати українську економіку. Це було особливо важливим через блокаду росіянами морських шляхів експорту зерна з України. Але раптова поява безмитних зернових заполонила ринки сусідніх країн, таких як Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія, що викликало гнів місцевих фермерів, які вважали недорогий український імпорт нечесною конкуренцією. Уряди у відповідь запровадили односторонні неузгоджені заборони, які Єврокомісія називала незаконними, несправедливими та такими, що суперечать принципу солідарності.
            Як тимчасове рішення у травні 2023 виконавча влада ЄС дозволила винятково транзит чотирьох конкретних українських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – через п’ять східних країн, але без права залишатися на їхніх ринках для внутрішнього споживання чи зберігання. Це рішення діяло до вересня 2023, але Польща, Угорщина і Словаччина знову запровадили власні заборони. Попри це, в 2023 країнам вдалося досягти згоди на продовження дії лібералізації.
                  У січні 2024 міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини і Угорщини звернулися до Брюсселя з вимогою запровадити ввізне мито на українське зерно. 
             31 січня Єврокомісія рекомендувала продовжити торговельну лібералізацію, але з деякими змінами. Для найбільш чутливих продуктів – м’яса птиці, яєць і цукру – передбачено екстрене гальмування, яке стабілізувало б імпорт на рівні середніх обсягів імпорту в 2022 і 2023. Після цього фермери відновили в протести, а в Польщі деякі навіть висипали українське зерно з вагонів і вантажівок, при цьому ця продукція йшла транзитом до інших країн ЄС.
                        Українська продукція не є єдиною причиною невдоволення фермерів у країнах Євросоюзу. Вони також виступають проти екологічних правил та інших непов'язаних із Україною норм.

Немає коментарів:

Дописати коментар