Сторінкифуерг

вівторок, 5 березня 2024 р.

У Європарламенті розглянуть угоду про зону вільної торгівлі з Україною наступного тижня - Висоцький

         Профільний комітет Європарламенту розгляне угоду про зону вільної торгівлі з Україною наступного тижня.
                    Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, коментуючи стратегію мінімізації наслідків блокади українських кордонів польськими фермерами, передає Укрінформ.

                    “В уряді йде активна робота над тим, щоб продовжити зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, яка добігає кінця 5 червня цього року. Для України це стратегічно важливо, оскільки це дасть впевненість та горизонт планування для вітчизняних виробників”, - сказав Висоцький.
                    За його словами, від цієї угоди залежить, в тому числі, і потенційна позиція Євросоюзу та, зокрема, польських мітингувальників.
                     “Наступного тижня очікується розгляд цієї угоди в профільному комітеті Європарламенту. Тому зараз наші урядовці активно працюють в Брюсселі, щоб домовленості були успішно реалізовані для України та українських фермерів, як одних із найбільших постачальників харчової продукції до Європи”, - зазначив Висоцький.
                      Коментуючи ситуацію з блокадою кордонів, він наголосив, що не лише українські, а й польські виробники втрачають чималу частку доходів від зменшення обсягів торгівлі сільськогосподарської продукції та продуктами харчування з Україною.
                    “Країни Європейського Союзу усе ж потребують імпорту продуктів харчування з третіх країн, тому ми сподіваємось, що наші логічні аргументи дозволять ситуацію вирішити раніше, ніж мітингувальники, як анонсовано, знову повернуться до блокування кордонів. Адже страждають економіки обох країн. У лютому через блокаду кордону бюджет України, наприклад, не отримав 8 млрд грн, а з часу попередніх протестів, тобто з листопада минулого року, втрати оцінюються у 20 млрд грн”, - сказав Висоцький.
                Він також засудив рішення Польщі про продовження імпорту агропродукції з країни-агресора.
                     “Стосовно імпорту агропродукції європейських країн з країни-агресора є відповідна заява нашого уряду про неприйнятність такої торгівлі, оскільки це підтримує спроможність до агресії. Ми сподіваємось, що європейські колеги до нас прислухаються, та заборона на торгівлю з Росією буде застосована”, - заявив Висоцький.
                   Як повідомляв Укрінформ, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу. За цей час сталося п'ять випадків висипання українських агрокультур з вантажних вагонів на колії чи з вантажівок на дорогах.

Немає коментарів:

Дописати коментар