Сторінкифуерг

понеділок, 25 березня 2024 р.

Паралельні перемовини України про вступ до ЄС і НАТО мають кілька переваг - Пайфер

        Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що Україна має стати членом НАТО, але найбільш реалістичним є сценарій вступу після закінчення війни.
                Про це він сказав під час виступу на XVI Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

                Дипломат зазначив, що стабільність і безпека Європи відповідає інтересам США, а це неможливо без стабільної України.
                        «Країни-члени НАТО і Захід мають надавати всю необхідну зброю, аби Україна могла захищатися, але водночас необхідно робити все можливе, щоб Україна стала членом НАТО. Якщо Україна залишиться наодинці, це буде рецептом до нестабільності, бо тоді Росія матиме спокусу в майбутньому повністю її захопити», - зазначив Пайфер.
                        Водночас він зауважив, що нереалістично очікувати, що через 110 днів на саміті у Вашингтоні лідери країн-членів НАТО запросять Україну до Альянсу. У цьому контексті Пайфер констатував, що деякі країни виступають проти членства України в НАТО під час війни, оскільки це б втягнуло їх у конфлікт.
                       «Це (запрошення України в НАТО – ред. вимагало б складного рішення вступити у війну з Росією, і вартість цього ризику важко прорахувати. Значно легше, якщо Україна після війни буде включена до складу Альянсу», - зазначив він.
                                За його словами, паралельне ведення Україною перемовин про вступ і з ЄС, і з НАТО має кілька переваг.
                             «Перша – це дає Україні найбільш визначений шлях до членства, друга – це буде сигналом для України про довгострокові зобов’язання НАТО, третя - це посилає сигнал Москві, що Захід продовжить співпрацю з Україною, четверта – це впливатиме на переговори між Росією та Україною щодо припинення війни», - вважає дипломат.
                    Як повідомлялося, голова відділу політичного планування Офісу генерального секретаря НАТО Бенедетта Берті прогнозує, що на Вашингтонському саміті НАТО підтвердить сигнал про майбутнє членство України в Альянсі.

Немає коментарів:

Дописати коментар