Сторінкифуерг

неділю, 5 серпня 2018 р.

Варшава відкинула зауваження ЄС щодо судової реформи

Польща відхилила претензії Європейської комісії щодо Верховного суду, закидаючи їй сумнівну правову основу та відсутність у неї відповідної компетенції.
Про це повідомляє «Польське радіо».

Місяць тому комісія розпочала провадження про порушення законодавства ЄС у зв’язку із ухваленням у Польщі нового закону про Верховний суд. Європейська комісія, зокрема, висловила сумніви щодо законності ухвали внаслідок якої частина суддів Верховного суду, в тому й його перша голова, повинні вийти на пенсію, ще до завершення їх каденції. У ЄС підкреслили, що прийняття такого рішення є «політизоване».
Польський уряд написав у листі до Брюсселя, що комісія не довела чому реформа системи правосуддя негативно вплине на незалежність суддів. Він також наголосив, що організація системи судочинства – це компетенція держав-членів, а законодавство ЄС не регулює таких справ. Польська влада вважає, що кожна країна сама приймає рішення щодо встановлення пенсійного віку суддів чи інших кадрових рішень у судовій системі.
«Отже встановлення статутного віку виходу суддів Верховного суду на пенсію не може порушувати європейських законів чи договірних положень», – йдеться у повідомленні.
Також на думку офіційної Варшави юридичні підстави звинувачень Європейської комісії, є «сумнівними», оскільки «ЄК послалася на договір та на Статут фундаментальних прав ЄС, а не, – як це прийнято під час проваджень про порушення законодавства, – на євросоюзні розпорядження чи директиви».
Польська влада, також вважає, що реалізація пропозицій Європейської комісії, щодо того щоб реформа стосувалася лише майбутніх суддів Верховного суду, «суперечить цілі реформ і є неефективною».
Нагадаємо, на початку липня, у Польщі відбулися масові протести з вимогою до влади не змінювати закон про Верховний суд.


Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/08/03/varshava_vidkynula_zauvazhennya_yes_shchodo_sudovoi_reformy_1379117

Немає коментарів:

Дописати коментар