Сторінкифуерг

середа, 10 березня 2021 р.

Відтворення гендерних відмінностей у сфері зайнятості, освіти та навчання в Україні в контексті виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

 

Український центр європейської політики підготував дослідження «Відтворення гендерних відмінностей у сфері зайнятості, освіти та навчання в Україні в контексті виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».
      Угода про асоціацію між Україною та ЄС містить кілька важливих аспектів, спрямованих безпосередньо на суттєву трансформацію гендерних відносин у суспільстві. Глава 21 Угоди визначає основні напрями співробітництва у галузі зайнятості, соціальної політики та рівних можливостей. Додаток XL до глави 21 містить перелік шести конкретних директив, положення яких Україна зобов’язується імплементувати, тим самим поступово наближаючи своє законодавство до законодавства ЄС. Зокрема це директиви:
    щодо реалізації принципу рівного ставлення незалежно від расового чи етнічного походження,
       щодо загальної системи рівного ставлення у сфері зайнятості та професійної діяльності,
       щодо реалізації принципів рівного ставлення до чоловіків і жінок у питаннях доступу до постачання товарів і послуг,
         щодо батьківської відпустки,
        щодо встановлення заходів із заохочення поліпшення безпеки та гігієни праці вагітних працівниць, працівниць, які нещодавно народили, чи годувальниць,
щодо поступового запровадження принципу рівного ставлення до чоловіків та жінок у сфері соціального забезпечення.
      Стаття 420 глави 21 Угоди серед іншого передбачає досягнення такої цілі, як забезпечення гендерної рівності та рівних можливостей для чоловіків та жінок у сфері зайнятості, освіти та навчання, економічної та суспільної діяльності, а також у процесі ухвалення рішень. 
   Детальніше про помітні тенденції соціальних змін протягом поточного десятиліття та рекомендації для наступних кроків в цій царині – в дослідженні Українського центру європейської політики.

1 коментар: